Pezsgősüvegek Fitzgerald sírján

.konyvesblog. | 2012. szeptember 10. |

A Washington D.C és a marylandi Rockville között ingázók talán nem is tudják, hogy a forgalmas autóutak mentén található temetőben nyugszik az az író, aki valaha egyike volt a legünnepeltebbeknek az Egyesült Államokban.

F. Scott Fitzgerald sírkövét távolról legfeljebb a rajongók által gondosan kikészített boros és pezsgős üvegek különböztetik meg a többitől (az író fiatal kora óta keményen ivott, ami nagyban hozzájárulhatott ahhoz, hogy 44 évesen szívroham végezzen vele).

Fitzgerald 1940-ben éppen Az utolsó cézár című művén dolgozott, amikor szeretője, Sheilah Graham lakásában váratlanul elhunyt. Kicsapongó életmódja és házasságtörő viszonya miatt a katolikus egyház nem egyezett bele, hogy az írót az egyik rockville-i katolikus temetőben, szülei mellé temessék el. Helyette egy kisebb protestáns temetőben helyezték örök nyugalomra, és később ide temették el feleségét, Zeldát is.

1975-ben azonban lányuk, Scottie, és mások közbenjárására végül az író és felesége koporsóját újratemették a katolikus temetőben. Fitzgerald sírkövére A nagy Gatsby című regényének befejező mondatát vésték, amely magyarul így hangzik:

„Így törjük a csapást, hajtjuk hajónkat előre, szemben az árral, hogy a végén mindig a múltba érkezzünk.”

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

Kutatások bizonyítják, hogy a kerti munka nemcsak a testedet, de a lelkedet is ápolja.

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

Nancy Fraser instant klasszikus könyvében bemutatja, hogyan vezetett a falánk kapitalizmus a világunkat megmérgező, igazságtalanságokból fakadó sokféle krízisért. Most elolvashatsz egy részletet a kötetből.

...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.