Gangszterrapben és forradalmi reggae-ben szavalja Petőfit a Bob és Bobék Orchestra

Gangszterrapben és forradalmi reggae-ben szavalja Petőfit a Bob és Bobék Orchestra

.konyvesblog. | 2016. január 11. |

bob.jpgPetőfi vers-koncerttel ünnepli a Magyar Kultúra Napját a Bob és Bobék Orchestra. A Mi lárma ez megént? premierje 2016. január 22-én lesz a PIM dísztermében. Kezdés: 20 óra.

A "boldog pestieknek" (és mindenkinek, aki szereti) forradalmi reggae-t, arrogáns gengszterrapet és bordal-dzsesszt ígérnek a fellépők (Ál Tamás, Dévényi Zoltán, Eged Márton, Horváth Kristóf „Színész Bob”, Miklós Melánia és Szarvas Dávid ), akik megvillantják Petőfi izgága, szenvedélyes, fatalista, romantikus, arrogáns, hazafias, komoly, naiv és ismeretlen arcait. Azt is ígérik, hogy a koncert után kedvünk lesz majd levenni Petőfit a polcról, és napokig fogjuk dúdolni, hogy „megy a juhász szamáron”, „befordultam a konyhára” vagy „ki gondolná, ki mondaná”. Ha láttad a PIM Klasszikusok kortárs hangszerelésben-sorozatának első darabját, a 2013-as WEÖR-ESt-et, akkor ezt se hagyd ki!

Az előadáshoz többféle kísérőprogram is kapcsolódik: az est rendezője,Horváth Kristóf, aki évek óta tart gyerekek számára interaktív verstani drámajátékokat, rendhagyó irodalomórákkal vezeti fel a programot, melyet tematikájában szorosan kapcsolódó tárlatvezetés és múzeumpedagógiai foglalkozás is követ a PIM Petőfi-kiállításában.

Át is adjuk a szót Színész Bobnak:

„Ha azt mondom, gyere, elmondok pár Petőfi-verset zenére, nem biztos, hogy felcsillan a szemed, hm? Pedig egy nemzeti hősért illene csillogni a szemnek.

És ha azt mondom, ne félj, ez a nemzeti hős nem bronzból van, hanem a túlérzékeny rapperek tündéri arroganciájából, meg az együttérzésre szomjazó színész szemérmetlen önsajnálatából?

Petőfi depressziós, naiv, paranoid, fülig szerelmes bárkibe, s az igazság föltétlen győzelmébe vetett hite, akár egy óvódásé, oly csorbíthatatlan. Te mikor áldoztad fel utoljára az életedet a hazáért? Mikor voltál akasztáson, mikor láttál valakit deresre húzva?

Petőfi egy, a miénknél sokkal nyersebb korban védelmezte azokat az értékeket, amelyekért ma nekünk egyet kattintani is fáradtságot jelent. Közben megalkotta az újjáéledő magyar nyelv legnagyobb hatású életművét.

Rendszerkritikus szövegei az elmúlt 170 évben egyetlen napra sem veszítették el aktualitásukat. Petőfit nem kell leporolni, mert mindazt képes megszólítani, amit a valaha élt összes művész megszólaltatni vágyott, és amit a valaha élt összes ember hallani kívánt. Nem tudom, hogy ez mi, de az biztos, hogy a dögös beatek mindörökké jól fognak neki állni.

Szóval gyere, elmondok neked pár Petőfi-verset zenére, lesz félhomály, muzsika, vetítés és költészet. Érezd magad otthon, egy nemzeti hőst láthatsz vendégül.

Petőfi never dies.”