Peter Handke kapja idén a Nemzetközi Ibsen Díjat

.konyvesblog. | 2014. március 21. |

(Kép forrása)

Peter Handke osztrák írónak ítélték idén a Nemzetközi Ibsen Díjat. A Franciaországban élő 71 éves szerző szeptember 21-én veheti át az elismerést az oslói nemzeti színházban az Ibsen-fesztivál keretében.

A Nemzetközi Ibsen Díjjal olyan személyeket vagy intézményeket ismernek el, akik vagy amelyek jelentősen hozzájárultak a színház mint művészeti forma fejlődéséhez. "Handke ötvenéves írói pályája során a drámairodalmat olyan gyakran, meglepően és radikálisan definiálta újra, mint egyetlen más élő költő sem" - olvasható a zsűri indoklásában, amelyben kitérnek arra is, hogy Handke színházképére hatott többek között a beat és pop szelleme is.

A 2,5 millió norvég koronával (93 millió forinttal) jutalmazott díjat a norvég kormány alapította 2007-ben. A kitüntetést 2008-ban osztották először ki, kezdetben évente, 2010-től kétévente ítélik oda. Eddig Peter Brook angol színházi és filmrendező, Ariane Mnouchkine francia rendező, Jon Fosse norvég szerző és Heiner Goebbels német zeneszerző nyert Nemzetközi Ibsen Díjat.

Peter Handke több műve is megjelent magyarul, köztük A kapus félelme tizenegyesnél, a Gyerektörténet, a Kaspar, a Vágy nélkül, boldogtalan, a Végre egy kínai és Az ismétlés.

(MTI)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.