Peter Handke kapja idén a Nemzetközi Ibsen Díjat

.konyvesblog. | 2014. március 21. |

(Kép forrása)

Peter Handke osztrák írónak ítélték idén a Nemzetközi Ibsen Díjat. A Franciaországban élő 71 éves szerző szeptember 21-én veheti át az elismerést az oslói nemzeti színházban az Ibsen-fesztivál keretében.

A Nemzetközi Ibsen Díjjal olyan személyeket vagy intézményeket ismernek el, akik vagy amelyek jelentősen hozzájárultak a színház mint művészeti forma fejlődéséhez. "Handke ötvenéves írói pályája során a drámairodalmat olyan gyakran, meglepően és radikálisan definiálta újra, mint egyetlen más élő költő sem" - olvasható a zsűri indoklásában, amelyben kitérnek arra is, hogy Handke színházképére hatott többek között a beat és pop szelleme is.

A 2,5 millió norvég koronával (93 millió forinttal) jutalmazott díjat a norvég kormány alapította 2007-ben. A kitüntetést 2008-ban osztották először ki, kezdetben évente, 2010-től kétévente ítélik oda. Eddig Peter Brook angol színházi és filmrendező, Ariane Mnouchkine francia rendező, Jon Fosse norvég szerző és Heiner Goebbels német zeneszerző nyert Nemzetközi Ibsen Díjat.

Peter Handke több műve is megjelent magyarul, köztük A kapus félelme tizenegyesnél, a Gyerektörténet, a Kaspar, a Vágy nélkül, boldogtalan, a Végre egy kínai és Az ismétlés.

(MTI)