Patti Smith a Kölykök folytatását tervezi

.konyvesblog. | 2012. december 21. |

Patti Smith a Kölykök című önéletrajzi kötetének folytatását tervezi: az angolul Just Kids címen megjelent könyv 2010-ben elnyerte az amerikai National Book Awardot, magyarul pedig nyár óta elérhető. A Kölykökben (részlet belőle itt) az énekes-dalszerző a hatvanas évek végére, a hetvenes évek elejére fókuszál, amelyet együtt élt át Robert Mapplethorpe későbbi világhírű fotóművésszel. Ekkor még mind a ketten keresték a saját útjukat, csak áhították a sikert és az elismerést. „Jancsi és Juliska voltunk, akik nekivágtak a világ sötét erdejének” – jellemezte akkori önmagukat a kötetben Smith.

A könyv megidézi New York excentrikus művészvilágát, így feltűnik benne mások mellett Allen Ginsberg, Andy Warhol, Janis Joplin vagy Jimi Hendrix is. Patti Smith a hetvenes években vált ismertté, bemutatkozó albuma, a Horses, borítóján Robert Mapplethorpe híres fotójával, helyet kapott minden idők száz legfontosabb lemeze között. 

A punk keresztanyjaként is emlegetett Smith a könyv folytatásról szólva elmondta, hogy az új kötet a Kölykökkel szemben sokkal inkább a zenére, és az 1994-ben elhunyt férjével, Fred Sonic Smith-szel való kapcsolatára összpontosítana. 

Habár december 30-án tölti be a hatvanhatot, Patti Smith nem nagyon lassít: folyamatosan koncertezik, népszerűsíti új albumát (Banga), amely idén júniusban jött ki, emellett fotóiból rendszeresen rendeznek kiállításokat (legközelebb például Torontóban). Patti Smith honlapjáról egyébként kiderül, hogy a turnékre nem indul nagy csomaggal, és csak a lehető legszükségesebb ruhadarabokat csomagolja be a bőröndjébe. Ennél sokkal nagyobb fejtörést jelent azonban számára, hogy milyen könyveket vigyen magával. A norvégiai Bergenfestre készülve végül Murakami Haruki könyveit választotta.

Az évtized könyve
...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 3.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 1.

...
Nagy

Az évtized legemlékezetesebb világirodalmi könyvei 5.