Patti Smith a Kölykök folytatását tervezi

.konyvesblog. | 2012. december 21. |

Patti Smith a Kölykök című önéletrajzi kötetének folytatását tervezi: az angolul Just Kids címen megjelent könyv 2010-ben elnyerte az amerikai National Book Awardot, magyarul pedig nyár óta elérhető. A Kölykökben (részlet belőle itt) az énekes-dalszerző a hatvanas évek végére, a hetvenes évek elejére fókuszál, amelyet együtt élt át Robert Mapplethorpe későbbi világhírű fotóművésszel. Ekkor még mind a ketten keresték a saját útjukat, csak áhították a sikert és az elismerést. „Jancsi és Juliska voltunk, akik nekivágtak a világ sötét erdejének” – jellemezte akkori önmagukat a kötetben Smith.

A könyv megidézi New York excentrikus művészvilágát, így feltűnik benne mások mellett Allen Ginsberg, Andy Warhol, Janis Joplin vagy Jimi Hendrix is. Patti Smith a hetvenes években vált ismertté, bemutatkozó albuma, a Horses, borítóján Robert Mapplethorpe híres fotójával, helyet kapott minden idők száz legfontosabb lemeze között. 

A punk keresztanyjaként is emlegetett Smith a könyv folytatásról szólva elmondta, hogy az új kötet a Kölykökkel szemben sokkal inkább a zenére, és az 1994-ben elhunyt férjével, Fred Sonic Smith-szel való kapcsolatára összpontosítana. 

Habár december 30-án tölti be a hatvanhatot, Patti Smith nem nagyon lassít: folyamatosan koncertezik, népszerűsíti új albumát (Banga), amely idén júniusban jött ki, emellett fotóiból rendszeresen rendeznek kiállításokat (legközelebb például Torontóban). Patti Smith honlapjáról egyébként kiderül, hogy a turnékre nem indul nagy csomaggal, és csak a lehető legszükségesebb ruhadarabokat csomagolja be a bőröndjébe. Ennél sokkal nagyobb fejtörést jelent azonban számára, hogy milyen könyveket vigyen magával. A norvégiai Bergenfestre készülve végül Murakami Haruki könyveit választotta.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.