Pablo Neruda eddig ismeretlen verseire bukkantak

.konyvesblog. | 2014. június 19. |

(Kép forrása)

Pablo Neruda irodalmi Nobel-díjas chilei költő húsz, eddig ismeretlen versére bukkantak kéziratai között. A Pablo Neruda Alapítvány szerdai közlése szerint a költő kéziratainak katalogizálása során akadtak a művekre, melyek valódiságát szakértők vizsgálták meg. Az alkotásokat még idén bemutatják Latin-Amerikában, 2015-ben pedig Spanyolországban. Kiadásukat a költő születésének 110. és a Húsz szerelmes vers és egy kétségbeesett ének című híres kötete megjelenésének 90. évfordulójára tervezik. 

A művek közül hat szerelmes vers, a többiek különböző témákkal foglalkoznak. Neruda 1956 után írta őket.
"Nem lehet minden versről tudni keletkezése idejét, mert nem mindegyiken szerepel dátum. Írójuk csak néhányat látott el időponttal" - mondta el Dario Oses, az alapítvány könyvtárának vezetője.

Neruda (1904-1973) Latin-Amerika egyik legjelentősebb költője volt. Elsősorban szerelmes versei, illetve a Canto General, a Dél-Amerika történelméről szóló epikus költeménye révén vált ismertté. 1971-ben irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki. A chilei kommunista párthoz tartozó költő műveit Augusto Pinochet katonai diktatúrának ideje alatt, 1973 és 1990 között betiltották.

(MTI)