Hírek oscar

Milyen könyveknek szurkolhattok az Oscaron?

.konyvesblog. | 2013. január 11. |

A tavalyi évben az irodalom egyértelműen meghódította a mozit, éppen ezért talán nem is annyira meglepő, hogy az Oscar-díjra jelölt filmek listáján is tizenegy adaptáció szerepel. Csütörtökön jelentették be, hogy 2013-ban mely filmek versengenek az aranyozott szobrocskáért, mi pedig most ezek közül főként a feldolgozásokra figyelünk.

Kapásból a legjobb filmre jelölt kilenc alkotás között öt olyat is találunk, amelyeknél egy-egy regény szolgáltatta az alapanyagot. A legtöbb jelölést Steven Spielberg Lincolnja kapta (összesen tizenkettőt), amely Doris Kearns Goodwin Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln című könyvén alapul. Ettől csak egy jelöléssel kapott kevesebbet a Yann Martel regényét feldolgozó Pi élete. Nyolc kategóriában versenyez a Victor Hugo-klasszikust életre keltő A nyomorultak, akárcsak a Napos oldal (Silver Linings Playbook), mely Matthew Quick azonos című regényét dolgozta fel.

A fent felsoroltak mindegyike eséllyel indul a legjobb filmért járó szobrocskáért (is), akárcsak Az Argo-akció, amely Antonio Mendez és Matt Baglio azonos című könyvét dolgozza fel a CIA iráni akciójáról. Ha már az előbb a klasszikusokról volt szó, mindenképpen meg kell említenünk az Anna Kareninát, amely a legjobb fényképezés, a legjobb látvány, a legjobb jelmez és a legjobb eredeti filmzene díjáért száll ringbe. Tolsztoj regénye alapján a forgatókönyvet Tom Stoppard írta, akinek máskülönben olyan drámák fűződnek a nevéhez, mint az Árkádia vagy a Rosencrantz és Guildenstern halott.

A kezelés című filmnél, mely egy nyaktól lefelé lebénult fiatal srác, Mark O’Brien írásán és igaz történetén alapul, Helen Huntnak van esélye a legjobb női mellékszereplő díjára. Szintén egy-egy kategóriában (a legjobb jelmez) jelölték a Hófehér és a vadász, illetve a Tükröm, tükröm című filmeket (mind a kettőhöz a Grimm-testvérek Hófehérkéje szolgáltatta az alapanyagot).

A Tolkien-regényt feldolgozó A hobbit: A váratlan utazás főként a vizuális kategóriákban tarolhat (legjobb látvány, legjobb maszk, legjobb vizuális effekt). Egyebek között a legjobb fényképezés, a legjobb eredeti filmzene és a legjobb betétdal díjára is esélyes a Skyfall – a film bár nem egy konkrét regényt dolgoz fel, de miután James Bond figurája egyértelműen Ian Fleminghez kötődik, ezért összeállításunkban mindenképpen helyet kell kapnia.


Forrás: Huffington Post

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.