Oscar-díjjal jobban fogy a regény is

p.e | 2009. február 26. |

Nincs is annál jobb reklám egy könyvnek, mintha annak filmes adaptációja egy rakás neves díjat söpörhet be. Persze, biztos ami biztos alapon, azért nem árt a könyv eredeti címe mellett, a filmét is feltüntetni. Vikas Swarup Q & A-ja (magyarul Semmit és mindent címmel jelent meg 2007-ben) is jobban fogy, mióta a Gettómilliomos a Golden Globe-díjak mellett még tíz Oscar-jelölést és abból nyolc díjat is megkapott. Három év alatt, a könyvből mintegy 35 ezer példány kelt el, a díjeső óta eltelt másfél hónapban pedig közel ugyanennyi.

A könyv egyébként a kritikusoknál is kedvező fogadtatásra lelt. A Times cikkírója lebilincselő és szórakoztató olvasmánynak tartotta, a Washington Post hasábjain pedig az író lenyűgöző szociális érzékenységét dicsérik. Salman Rushdie viszont kemény kritikával illette mind a filmet, mind a regényt. A Gettómilliomos képkockáin szerinte "képtelenséget képtelenségre halmoznak", amit már csak azért is meglepő pont Rushdie szájából hallani, mert tőle sem áll távol a fikció. Tegyük hozzá, hogy a filmnek nem is volt sok esélye az írónál, mert az ő szemében már a regény is elbukott.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

...
Zöld

A Stonehenge építőit is pestisjárvány törölhette el a föld színéről

A hír mellé két könyvet ajánlunk a járványok történelemformáló hatásáról.