Orvosi könyvekkel versenyez Elizabeth Gilbert új regénye

.konyvesblog. | 2014. február 26. |

Az Ízek, imák, szerelmek szerzőjének új könyve az egyetlen regény azon a rövidlistán, amelynek jelöltjei közül április végén kiválasztják a 30 ezer fontos díjazással járó Wellcome Könyvdíj nyertesét.  Az elsősorban orvosi, egészségügyi témában osztott elismerésre szép- és tényirodalmi művek is jelölhetők, ám a díjat jobbára az utóbbiak viszik el. Eddig csak egyetlenegyszer nyert szépirodalmi könyv, 2011-ben Alice LaPlante Turn of Mind című thrillere lett a győztes.

Az idei rövidlistán öt non-fiction szerepel még (ezek között van olyan, amely a hallucinációkkal foglalkozik, más azt vizsgálja, hogyan tekintettek a viktoriánus korban az elmebajra), velük kell megmérettetnie magát Elizabeth Gilbert The Signature of All Things című regényének.

Gilbert regényének főhőse, Alma Whittaker 1800 januárjában, egy új század hajnalán születik. Egy furcsa botanikus pár gyermekeként ő maga is a tudomány felé fordul, és ebben a közegben próbál érvényesülni, de a modernitás fordulatának kezdetén nőként az ambíciói könnyen szembe kerülnek a társadalmi lehetőségekkel, sőt még egy éledező szerelemmel is. Gilbert regényében a főhős szokás szerint nagy utat jár be, lelki és fizikai értelemben – Angliától Perun, Amerikán és Tahitin keresztül Hollandiáig – egyaránt. Szereplői egytől-egyig különleges figurák - misszionárius, kalandor, tudós, hajóskapitány, zseni és egészen őrült, élükön a legnagyobb csodabogárral, a főhősnővel, Alma Whittakerrel.

A regény idén magyarul is megjelenik, a Partvonal Kiadó gondozásában.

Forrás: Guardian