Orsós László Jakab lett a World Voices Fesztivál igazgatója

.:wendy:. | 2010. szeptember 22. |

A PEN American Center, a nemzetközi PEN Klub legnagyobb tagszervezete kinevezte a New York-i World Voices Fesztivál és Programsorozat új igazgatóját.

Orsós László Jakab újságíró, rendező és forgatókönyvíró eddig a New York-i Magyar Kulturális Központ igazgatójaként tevékenykedett, szervezésében zajlott le 2009-ben az Extremely Hungary elnevezésű New York-i kulturális évad, amely a magyar kultúrát volt hivatott bemutatni az amerikai közönségnek. 

A követező PEN Voices Fesztivált 2011. április 25. és május 1. között rendezik meg, immáron hetedik alkalommal. A fesztivál az évek alatt az Egyesült Államok és a világ egyik legrangosabb irodalmi eseményévé nőtte ki magát. “Orsós kurátori tapasztalata és fantáziája, valamint nemzetközi rálátása dinamizmust fog hozni a fesztiválnak” - mondta Steven Isenberg, a PEN vezérigazgatója.  “Nagy örömmel hallottam, hogy Orsós Jakab elfogadta a felkérést”, mondta Salman Rushdie, a fesztivál vezetőségi tagja. “Tapasztlata, eredetisége, kreativitása és elhivatottsága  Caro Llewellyn (a korábbi igazgató) ideális utódjává teszik őt. Nagyon várom, hogy megkezdjük a közös munkát.”

“A PEN az értelmiség szabadságáért és alkotói függetlenségéért küzd, amelyek saját világlátásom alapjait is jelentik. Megtisztelő lesz a szervezetnek dolgozni” - nyilatkozta Orsós.

A World Voices Fesztivált 2005-ben rendezték meg először, amikor Salman Rushdie volt a PEN American Center igazgatója. Azóta minden évben a világ több mint negyven országából  többszáz író látogatott New Yorkba, az irodalom és a szabad önkifejezés ünnepére.