Oroszország még mindig nem békélt meg Nabokovval

.konyvesblog. | 2013. március 13. |

Ismeretlenek pedofilnek nevezték és többször megütötték idén januárban Szentpéterváron, a nyílt utcán Anton Szuszlovot, a Lolita című színdarab producerét. A társulatból nem ő volt az egyetlen, aki már korábban is fenyegetéseket kapott, sőt, ismeretlen aktivisták többször is kérelmezték, hogy tiltsák be a Nabokov-regényből írt darabot, zárják be az író életét és munkásságát bemutató múzeumot, és száműzzék a – szülőhazájában a mai napig nagyon ellentmondásos megítélésű – író műveit a könyvesboltok polcairól.

A Nabokov Múzeum egyébként még tavaly karácsonykor emailt kapott egy magát Ortodox Kozákoknak nevező csoporttól, amelynek tagjai leszögezték, hogy az író múzeuma „nem létezhet” Szentpéterváron, és céljuk, hogy megszabaduljanak a „Sátán kultúrájától”. Az intézmény vezetése nem nagyon törődött a fenyegetéssel, néhány napra rá azonban ismeretlenek egy vodkásüveggel behajították a múzeum egyik ablakát, amely szintén hasonló tartalmú üzenetet tartalmazott. Rá pár nappal ismeretlenek az utcán inzultálták Szuszlovot.

Szentpéterváron egyébként tavaly év eleje óta van érvényben az a határozat, amely egyformán tiltja a homoszexualitás és a pedofília népszerűsítését, ezzel pedig lényegében összemossa a kettőt. Ezen törvény alapján perelték be tavaly nyáron a Szentpéterváron fellépő Madonnát, mondván, „nyíltan propagálta a homoszexualitást” (őt végül felmentették), majd rá néhány hónappal Lady Gagát, aki a koncert közben szót emelt a melegekért.

A színház vezetését mindenesetre nem riasztották el a fenyegetőzések, és idén február 22-én már telt ház előtt játszották a Lolitát.

Forrás: New Yorker

Kép forrása: Gawker

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.