Oroszország még mindig nem békélt meg Nabokovval

.konyvesblog. | 2013. március 13. |

Ismeretlenek pedofilnek nevezték és többször megütötték idén januárban Szentpéterváron, a nyílt utcán Anton Szuszlovot, a Lolita című színdarab producerét. A társulatból nem ő volt az egyetlen, aki már korábban is fenyegetéseket kapott, sőt, ismeretlen aktivisták többször is kérelmezték, hogy tiltsák be a Nabokov-regényből írt darabot, zárják be az író életét és munkásságát bemutató múzeumot, és száműzzék a – szülőhazájában a mai napig nagyon ellentmondásos megítélésű – író műveit a könyvesboltok polcairól.

A Nabokov Múzeum egyébként még tavaly karácsonykor emailt kapott egy magát Ortodox Kozákoknak nevező csoporttól, amelynek tagjai leszögezték, hogy az író múzeuma „nem létezhet” Szentpéterváron, és céljuk, hogy megszabaduljanak a „Sátán kultúrájától”. Az intézmény vezetése nem nagyon törődött a fenyegetéssel, néhány napra rá azonban ismeretlenek egy vodkásüveggel behajították a múzeum egyik ablakát, amely szintén hasonló tartalmú üzenetet tartalmazott. Rá pár nappal ismeretlenek az utcán inzultálták Szuszlovot.

Szentpéterváron egyébként tavaly év eleje óta van érvényben az a határozat, amely egyformán tiltja a homoszexualitás és a pedofília népszerűsítését, ezzel pedig lényegében összemossa a kettőt. Ezen törvény alapján perelték be tavaly nyáron a Szentpéterváron fellépő Madonnát, mondván, „nyíltan propagálta a homoszexualitást” (őt végül felmentették), majd rá néhány hónappal Lady Gagát, aki a koncert közben szót emelt a melegekért.

A színház vezetését mindenesetre nem riasztották el a fenyegetőzések, és idén február 22-én már telt ház előtt játszották a Lolitát.

Forrás: New Yorker

Kép forrása: Gawker