Ománi szerző nyerte a 2019-es Nemzetközi Man Bookert

.konyvesblog. | 2019. május 22. |

(Kép)

A Nemzetközi Man Booker történetében először nyert arab könyv – a zsűri idén ugyanis Jokha Alharthi Celestial Bodies (~Mennyei testek) című regényét hozta ki győztesnek, aki így első ománi női szerzőként kapta meg a díjat. Az elismeréssel járó 50 ezer font eloszlik a szerző és fordítója, Marilyn Booth között.

A regény egy ománi faluban játszódik, és három nővér életútját követi nyomon: egyikük egy gazdag emberhez megy feleségül, a másik kötelességből házasodik, a harmadik pedig egy Kanadába emigrált férfira vár. A zsűri elnöke, Bettany Hughes azt mondta, hogy a mű révén olyan gondolatokat, élményeket ismerhetnek meg az olvasók, melyeket angol nyelven amúgy nem nagyon szoktak közvetíteni. A történet kerüli a sztereotípiákat, és tele van meglepetésekkel: „Beleszerettünk” – tette hozzá Hughes.

Alharthi olyan szerzőket utasított maga mögé, mint például a korábbi győztes Olga Tokarczuk vagy a francia Annie Ernaux (a rövidlistáról ITT írtunk korábban). A szerző korábban azt nyilatkozta, azt reméli, hogy könyve segít majd a nemzetközi olvasóknak felfedezni azt az aktív és tehetséges íróközösséget, amely Ománban él és dolgozik.

Forrás: Guardian