Ők nyerhetik idén a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat!

Ők nyerhetik idén a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat!

.konyvesblog. | 2019. november 22. |

Az idén hetedszer adják át a kortárs magyar irodalom fiatal alkotóinak megsegítésére 2013-ban létrehozott irodalmi ösztöndíjat. A nettó 6 ezer euróval járó elismerést 35 évesnél nem idősebb szerzők nyerhetik el.

A Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, az adott évben új kötetet megjelentető, 35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása, számukra egy évnyi nyugodt munkakörülmények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése. Az ösztöndíj összege nettó 6 ezer euró. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egyhónapos stuttgarti, valamint a Literarisches Colloquium Berlin (LCB) által felajánlott, jelentős összegű külön ösztöndíjjal járó – ugyancsak egyhónapos – berlini alkotói tartózkodásra, továbbá a stuttgarti Magyar Intézetben történő bemutatkozásra is.

Az ösztöndíjat első ízben, 2013-ban Krusovszky Dénes, 2014-ben Mán-Várhegyi Réka, 2015-ben Áfra János, 2016-ban Bencsik Orsolya, 2017-ben Závada Péter, 2018-ban pedig Simon Márton nyerte el.

Az ösztöndíj kuratóriuma: Keresztury Tibor, Parti Nagy Lajos, és Szilasi László. Az ösztöndíjat december 5-én, 17 órakor adják át az Írók boltjában.

A kuratórium által a kiadók javaslatai alapján összeállított top10-es lista az idén a következő:

Czakó Zsófia: Nagypénteken nem illik kertészkedni (Scolar)

Dékány Dávid: Dolgok C-hez (Jelenkor)

Győrfi Kata: Te alszol mélyebben (Jelenkor)

Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb (Magvető)

Kerber Balázs: Conquest (Jelenkor)

Kormányos Ákos: Paraván (Forum-FISZ)

Moesko Péter: Megyünk haza (Műút)

Pál Sándor Attila: Balladáskönyv (Magvető)

Purosz Leonidasz: Egy férfi sosem hagyja félbe (Magvető)

Vass Norbert: Indiáncseresznye (FISZ)

Forrás: Litera