O. J. Simpson könyvének jogait elperelték az áldozatok családjai

.:wendy:. | 2007. augusztus 01. |

Emlékeznek még O.J. Simpsonra? Ő az a volt amerikaifutball-sztár és B-kategóriás színész, akinek neve hosszú évekig egyet jelentett a senkiből lett fekete sikertörténetével.

Az egyik áldozat, Ron Goldman családja most kis elégtételhez jutott, mert a szövetségi bíróság nekik ítélte meg a könyv szerzői jogait. Ron apja, Fred Goldman úgy nyilatkozott, hogy "ez az első eset, 13 éve, amióta azért küzdünk, hogy Ronnak igazságot szolgáltassunk, hogy egy kis fényt látok az alagút végén."

Az NFL-ben running back-ként szereplő játékost 1994-ben vádolták meg volt felesége Nicole Brown Simpson és annak barátja Ron Goldman brutális meggyilkolásával. Perét az amerikai tévécsatornák élőben közvetítették és az eset a gyilkoságon túl faji kérdéssé is fajult.

Simpsont végül 1995-ben  felmentették a vád alól, de két évvel később a hozzátartozók által indított polgári perben bűnösnek találták. Ám Simpson kijelentette, hogy nem hajlandó megfizetni a 35 millió dolláros kártérítést az áldozatok családjainak.

Helyette írt egy könyvet, amelynek a polgárpukkasztó Ha én tettem volna címet adta, amelyben kissé perverz módon azt taglalja, hogyan is tette volna el láb alól a volt feleséget és barátját, ha mégis ő lett volna a gyilkos. Simpson megfontolt anyagi indokkal írta meg a könyvet, ezzel kívánta fedezni kiadásait, mivel a pere óta nemigen halmozzák el szerepajánlatokkal.

A családnak eltökélt szándéka, hogy kiadják a könyvet anyagi és erkölcsi megfontolásból is, és azt tervezik, hogy megváltoztatják a címét, a lehetséges változatok: az "Én tettem" vagy az "Egy kettős gyilkos vallomásai". Nicole Brown Simpson családját a könyv bevételeinek 10%-a illeti.