Hírek vers

Nyolcvanéves költő a tinik bálványa

.:wendy:. | 2007. augusztus 28. |

Az MTV alcsatornája, az MtvU, amit csak főiskolákon és egyetemeken lehet fogni, kihirdette első tiszteletbeli koszorús költője nevét, aki nem egy rapper, nem Bob Dylan vagy akár Justin Timberlake, hanem John Ashbery, a sikeres 80 éves posztmodern költő, adta hírül a New York Times.

Ashbery egyike a legünnepeltebb élő költőknek, 1976-ban Pulitzer-díjat kapott "Önarckép a konvex tükörben" című kötetéért.

Tizennyolc spotban fognak megjelenni versei, amelyek a költészet reklámjaiként is értemezhetők, és az MtvU weboldalán teljes terjedelmükben olvashatók lesznek. A csatorna másik egyedülálló kezdeményezése, hogy támogat egy egyetemisták számára megrendezett költőversenyt, melynek nyertesét a szintén Pulitzer-díjas Yusef Komunyakaa fogja kiválasztani, akinek könyvmegjelenést biztosítanak. Ashbery azért üdvözli a döntést, mert "így sikerül kiszélesíteni a költészet iránt érdeklődők körét." Stpehen K. Friedman az MtvU vezérigazgatója azt reméli, hogy "a kezdeményezés segít megtalálni a következő tíz év meghatározó költőegyéniségét."

Ashbury nemcsak kora végett nem a legegyértelműbb választás példaképnek az iPod generáció számára: még mindig írógépen dolgozik és popzenét sem hallgat.