Nyerj páros jegyet A nagy füzetre a Szkénébe!

.konyvesblog. | 2016. október 20. |

Irodalmi szempontból is rendkívül erősre sikerült a Forte Társulat őszi évada. A Szkénében például A nagy füzetet láthatjátok tőlük, és most egy páros jegyet is nyerhettek a 2016. október 23-i előadásra, ha válaszoltok 3 egyszerű kérdésre. 

A nagy füzet vízió egy könyörtelen, elembertelenedett világról, a háború és az azt követő ellentmondásos időszak szörnyűségeiről. Agota Kristof „első könyve 1987-ben jelent meg, és rögtön el is nyerte az Európai Könyv-díjat. A regény egy testvérpár szemén keresztül mutatja meg a háború embertelenségét és borzalmait. Lucast és Claust vidéki nagymamamájukra bízza az édesanyjuk (valahol, valamikor), a fiúk azonban hamar megtanulják a leckét: túl kell élni, bárhogy is alakul. Testileg megerősödnek, lélekben megedződnek, de közben valami végleg elveszik, és menthetetlenül torzul” – írtuk könyv megfilmesítésének idején.

A kérdések a következők:

Kinek az azonos című színpadi változata nyomán készült az előadás?

Melyik országban élt és alkotott Agota Kristof?

Melyik magyar rendező adaptálta mozivászonra a regényt?

A válaszokat 2016. október 20-én 20 óráig várjuk a konyvesblog@gmail.com emailcímre, a levél tárgya legyen: A nagy füzet. Sorsolás másnap reggel.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.