A tengerbe fulladt kisfiú tragédiájáról novella és animáció készült

.konyvesblog. | 2017. szeptember 08. |

A hároméves korában meghalt Ajlan Kurdi a menekültválság egyik jelképe lett - ő volt az a szír menekült kisfiú, aki a Földközi-tengeren átkelve vesztette életét, és holttestét Törökországban mosta partra a víz. Fotója bejárta az egész világot, hatalmas vitákat gerjesztett, és ráirányította a figyelmet a menekültek kiszolgáltatott helyzetére. A kisfiú tragikus halála megérintette Khaled Hosseini írót is (Papírsárkányok, Egyezer tündöklő nap, És a hegyek visszhangozzák), aki a kisgyerek halálának második évfordulójára időzítve publikálta Sea Prayer című novelláját. A történet egy szír apáról és fiáról szól, akik az otthonukat maguk mögött hagyva csónakkal akarják átszelni a tengert, és hőse a tengerhez imádkozik, kérve, óvja meg gyermekét.

Khaled Hosseini az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) jószolgálati követe, ebben a minőségében járt már Afganisztánban, Csádban, Irakban, Jordániában, Ugandában. Hosseini maga is menekültként érkezett az Egyesült Államokba: mindössze 15 éves volt akkor, alig beszélt angolul, később sokáig orvosként dolgozott, és Papírsárkányok című regénye sikere után lett főállású író. Könyvei 28 millió példányban fogytak világszerte. (Életéről ITT írtunk bővebben.)

A novellából az UNHCR és a Guardian összefogásával egy olyan 360 fokos animációs videó készült, melyben a BAFTA-győztes Adeel Akhtar olvassa fel a szöveget, és miközben hallgatjuk, a bal felső sarokba kattintgatva haladhatunk előre virtuálisan a történetben.

Forrás: Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.