Nesbø újraírja a Macbethet

.konyvesblog. | 2014. január 14. |

JN©Stian_Andersen_4.jpgFotó: Stian Andersen (forrás: jonesbo.com)

A skandináv krimik mestere, Jo Nesbø a Macbeth új változatán dolgozik. A megbízás a Hogarth Shakespeare-től, a Penguin Random House Group nemzetközi kiadói kezdeményezésétől érkezett, melynek célja, hogy a 21. századi közönségnek értelmezze újra a szerzőt.

Nesbø remek választás volt, hiszen a Macbethban minden megvan, ami egy skandináv krimibe is beleillene  – noirszerű díszletek, véres harc a hatalomért, és egy paranoid elme, akit kétségek és ambíciók tesznek próbára.

Nesbø mellett olyan nevek szerepelnek a brit Hogarth által vezetett kezdeményezés listáján, mint Margaret Atwood, aki A vihart értelmezi újra, Howard Jacobson, aki A velencei kalmárt, vagy épp Jeanette Winterson, aki a Téli regét. A sorozat 2016-ban, Shakespeare halálának 400. évfordulóján indul majd. (Ha mindenképpen évfordulóhoz akarták kapcsolni a megjelenést, akkor akár idén, Shakespeare születésének 450. évfordulóján is elindulhatott volna.)

Nesbø könyveit negyven országban publikálták, és több mint húszmillió példány fogyott belőlük világszerte. Legújabb regénye, a Police már a tizedik a Harry Hole-sorozatban. A Hogarth-nál már alig várják, hogy elolvashassák, mit művelt a norvég bestsellergyáros Shakespeare egyik legsötétebb tragédiájából. Mi is nagyon várjuk!

Forrás: Telegraph