Hírek könyvtár

Nem sérti a szerzői jogokat az elektronikus könyv

Könyves Magazin | 2009. május 15. |

Bírósági döntés szerint nem sérti a könyvkiadók szerzői jogait a könyvtárakban található elektronikus olvasótermek működése Németországban - határozott a frankfurti törvényszék.

A bíróság gyorsított ügymenetben tárgyalta az Eugen Ulmer Verlag által benyújtott keresetet. A kiadó a darmstadti műszaki egyetemet akarta visszatartani attól, hogy továbbra is ingyenesen elérhető elektronikus formában kínálja az általa kiadott tudományos műveket a könyvtártagok számára. A bírák ugyanakkor a szerzői jogok megsértésének látják a lehetőséget, hogy a könyvszövegek és tartalmak részben, illetve egészében kimenthetők adathordozóra. Ebben a pontban helyt adtak a kiadó keresetének.

A tanács elnöke az ügy során már korábban is utalt arra, hogy a könyvek tartalmának elektronikus formában való felhasználása szerzői jogi szempontból mindaddig lehetséges, míg nem születik ellenkező tartalmú szerződés. A jelenlegi álláspont szerint csak a könyvek letöltése és másolása érinti a szerzői jogokat. Az ügy tárgya egyébiránt Winfried Schulze történész Einführung in die neuere Geschichte (Bevezetés az újkori történelembe) című munkája volt. (Forrás: MTI)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.