Hírek jk_rowling 2011

Nem lopott JK Rowling!

Valuska László | 2011. január 07. |

Elutasította a Harry Potter-könyvek szerzője, J. K. Rowling ellen benyújtott plágiumvádat egy New York-i bíróság csütörtökön.

Az írónőt és könyveinek amerikai kiadóját a néhai Adrian Jacobs hagyatékának gondozója, Paul Allen perelte be, azt állítva, hogy a Harry Potter és a Tűz Serlege című regényének írásakor Rowling plágiumot követett el: Adrian Jacobs Willy, a varázsló kalandjai című könyvéből emelt át bizonyos elemeket.

A Willy 1987-ben látott napvilágot, míg Rowling negyedik Harry Potter-kötete 2000-ben jelent meg. Jacobs akkor már nem élt, 1997-ben hunyt el Londonban. Tavaly októberben a Londonban megindított hasonló perben is "valószínűtlennek" minősítette egy bíró a hagyaték gondozójának vádját, ugyanakkor elutasította Rowling ügyvédeinek kérvényét az ügy azonnali lezárására. A vád szerint Rowling például a varázslóverseny és a varázslók vonatának ötletét emelte át Jacobs könyvéből. Rowling és brit kiadója, a Bloomsbury az ügy kezdetekor nyomban cáfolta, hogy plágium történt volna. A kiadó leszögezte, hogy az írónő még csak nem is tudott Jacobs könyvéről mindaddig, amíg 2004-ben először vádolták meg az író szerzői jogainak megsértésével hagyatékának gondozói.

(MTI)