Nem használhatják Tolkien könyvének cselekményét az új A Gyűrűk Ura-sorozathoz

.konyvesblog. | 2019. augusztus 12. |

via GIPHY

Erős megkötéseknek kell megfelelnie az Amazon új A Gyűrűk Ura-feldolgozásának, mert Tolkien örökösei nem engedélyezték, hogy felhasználják a könyvek cselekményének nagy részét. A sorozat így várhatóan nagyban el fog térni Peter Jackson korábbi Oscar-díjas filmjeitől. 

2017 novemberében az Amazon a 250 millió dolláros ajánlatával megnyerte a jogot, hogy sorozatot készíthessen A Gyűrűk Urából. Részleteket akkor még nem árultak el azzal kapcsolatban, hogy milyen feldolgozást terveznek, de azt igen, hogy akár egymillió dollárt is rászánnának az adaptációra. Akkor egy igazi középföldei utazást ígértek a rajongóknak. 

Mit lehet tudni eddig A Gyűrűk Ura-sorozatról?

  • A gyártása vélhetőleg már 2020-ban elkezdődik
  • 22 epizódból fog állni
  • 1 milliárd dollárból fog elkészülni
  • A Másodkorban játszódik
  • A történet fő helyszíne Númenor lesz
  • A casting folyamata titkos, de egy színésznőt már állítólag leszerződtettek, ő Markella Kavenagh (Romper Stomper, The Cry)
  • Az első epizódokat A. Bayona rendezi

A sorozat elkészítéséhez felkérték Tom Shippey Tolkien-szakértőt is. Az ő feladata, hogy az adaptáció pontosságát felügyelje. Shippey a napokban adott egy interjút, amiben feltárt egy elég meglepő fejleményt: az Amazon számára az örökösök komoly határokat szabtak, ugyanis csak a Másodkor időszakát dolgozhatják fel. Ez azt jelenti, hogy a sorozat nem keresztezheti A Gyűrűk Ura-trilógiából eddig készült Oscar-díjas filmek történetét, amelyek a Harmadkorban játszódnak. De kisebb utalásokat leszámítva az Első Korról sem eshet szó benne, kivéve persze, ha valami olyan esemény merül fel, amelynek hatása volt a Másodkorra.  

A Másodkor egy 3441 éves korszak, amely Morgoth száműzetésével kezdődik és Sauron első bukásával végződik. Shippey az interjúban arról is beszélt, hogy az Amazon viszonylag szabad kezet adott neki, hogy kitaláljon mellékszálakat, új karaktereket, vagy megoldásokat adjon olyan kérdésekre, amelyeket Tolkien nem válaszolt meg. Azt is hangsúlyozta viszont, hogy ettől még egyáltalán nem tehetnek meg bármit, a történet menetét meg kell őrizniük és nem szabad olyasmit hozzátenniük, ami ellentmond a tolkieni világnak. 

Forrás: The Guardian 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.