Nem Bodor Ádám, hanem Turczi István kapta a Prima Primissimát

Nem Bodor Ádám, hanem Turczi István kapta a Prima Primissimát

Valuska László | 2014. december 06. |

turczi.jpg

Turczi István átveszi a díjat Jókai Annától (Kép: MTI)

Tegnap este a Playboy korábbi főszerkesztője, Turczi István kapta meg a 15 millió forinttal járó Prima Primissima-díjat. A három jelölt között volt Bodor Ádám és Buda Ferenc is. Pár napja minden tét nélkül ezen viccelődtünk, hogy a teljesen egyértelmű választás helyett majd minden máshogy alakul. Bodor Ádám személyes kedvencem, a Sinistra körzet, Az érsek látogatása vagy A börtön szaga nélkül elmesélhetetlen a kortárs magyar irodalom. Tessék sokat olvasni tőle, a PIM Digitális Irodalmi Archívuma sok olvasnivalót ad

Érdemes elolvasni az Irodalmi Jelen Turczi Istvánnal készített interjúját (napi 18 óra munka, eltűnő tehetségek, önfeláldozás, versek etc.), illetve az MTI életrajzát, amiben a Playboy nem szerepel: 

Turczi István József Attila- és Babérkoszorú-díjas költő, író, műfordító, szerkesztő és művelődésszervező, irodalomtudós és egyetemi oktató. A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjének kitüntetettje. Az 1980-as évektől kezdve folyamatosan publikál, napjaink irodalmi életének egyik legjelentősebb és legsokszínűbb alkotója; verseskötetei, regényei, műfordításai és drámai művei folyamatosan jelennek meg itthon és külföldön. A Parnasszus költészeti folyóirat és verskiadó alapító főszerkesztőjeként feladatának tartja a magyar költészet szolgálatát, az ifjú tehetségek felkutatását és publikációs lehetőséghez juttatását. Az elmúlt két évtized egyik legaktívabb irodalomszervezője; a Magyar PEN Club főtitkára, a Magyar Írószövetség költői szakosztályának háromszor újraválasztott elnöke, a Költők Világkongresszusa alelnöke. Tagja a Szépírók Társaságának és a MÚOSZ-nak, külföldön a norvég Irodalmi Akadémiának és az Európai Költészeti Akadémiának.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.