Nekirugaszkodó vállalkozás - ez lett az év szava

.konyvesblog. | 2014. december 12. |

A nekirugaszkodó vállalkozás lett az év szava, pontosabban kifejezése a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport és a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda szavazásán. A kifejezés a start-up magyarítása, melyet a Magyar Rádió egyik újságírójának köszönhetünk. Versenyben voltak még a geoláda, geoládázik, bakancslista, érzékenyítés, okostelefon, okosautó szavak is - mondta el Balázs Géza nyelvész a Népszabadságnak.

Megválasztották az év antiszavát is, amely a vénaszkenner lett; ezt főként rossz hangzása, illetve az általa keltett kellemetlen asszociációk indokolták. Ebben a kategóriában egyébként a vénaszkenner szónak olyan kihívói voltak, mint a gesztenyealapú (desszert például), szárazföldi vízi mentő, ketrecharc, szakállas nő, jegesvíz-kihívás, herevasalás, a nemzeti dohánybolt.

Az év ifjúsági szava a punnyad lett, ezzel azonban olyan szavak maradtak alul, mint a kombó, savaz, ekéz, trendi, alter, lóg, banyatank, kósti, rágcsa. 2014 költői szava a messzeringó gyerekkor kifejezés lett Radnóti Miklós Nem tudhatom című verséből. Az év netszava az app (mobilapllikáció) és a tapipad (touchpad). Megvan az év lejáratott divatszava is, rögtön három is. Ezek: fapados kölcsön, megélhetési (bűnöző, politikus, stb.), kézműves (bor, pálinka, stb.). Az év szómagyarítása az érintőkártya lett, amely a paypasst jelöli.

Forrás: Népszabadság