Itt van Neil Gaiman 5 legjobb könyve!

Rusznyák Csaba | 2014. szeptember 13. |

 

Amerikai istenek (2012)

Neil Gaiman: Amerikai istenek

Agave Könyvek, 2012, 3980 Ft

 

Különös road movie Amerikáról egy bevándorló szemszögéből. A 90-es évek elején az Egyesült Államokba költözött Gaiman saját, az országgal kapcsolatos tapasztalatait írta bele a nagyszerű történetbe, amiben az Óhaza elfeledett és az Újvilág egyre erősebb istenei csapnak össze egymással a túlélés érdekében, egy Árnyék nevű volt elítélttel az események középpontjában. Az Amerikai istenek dramaturgiai csoda: olyan széteső, csapongó, hol eposzi méreteket öltő, hol már-már kiábrándítóan hétköznapi, és nem egyszer túl hosszúnak tűnő, hogy nem lenne szabad működnie, de Gaiman valahogy mégis összetartja az egészet, és ettől a megfejthetetlen, mágikus ragasztóanyagtól lesz a könyv felejthetetlen.

Sandman (2011)

Neil Gaiman: Sandman

Cartaphilus Kiadó, 2009, 240 oldal,

 

Egy aranykori karaktert dolgozott át az álmokat uraló istenszerű lénnyé, egyben a klasszikus szuperhőstörténetet formálta ősinek tűnő, de kortárs mitológiává. Az alapokból valami egészen más és új lett, ami tornádóként söpört végig a 90-es évek amerikai képregényes szcénáján. A Sandman a szerző szárnyaló fantáziájának, irodalmi tudásának és képességeinek talán máig legmeggyőzőbb bizonyítéka. Egy következetes cselekményvezetésű, mégis szabadon csapongó grandiózus sztori, ami oda-vissza jár a valóság és az álmok birodalma között, és sokszor nehéz megmondani, melyik a furcsább, a csodálatosabb és a borzalmasabb.

Óceán az út végén (2014)

Neil Gaiman: Óceán az út végén

Agave Könyvek, 2014, 192 oldal, 2880 Ft

 

Gaiman legutóbbi regénye, amit maga is a legszemélyesebbnek nevezett, egy gyerekkönyv tisztaságát és ártatlanságát vegyíti egy felnőtteknek szóló fantasy/horror intenzitásával és letaglózó erejével. A történet főhőse egy középkorú férfi, aki visszatér a városba, ahol felnőtt. Itt felidéz egy 40 évvel korábbi nyarat, amikor egy bányász öngyilkossága egy szörnyű, természetfeletti lényt szabadított el a világban, és amikor megismerkedett három nővel, akik ismerték az univerzum titkait. Gaiman gyermekkorról, emlékekről, barátságról, a világ és a világ mögötti világ természetéről mesél a szokásos, ám az átlagnál még kiforrottabbnak, érettebbnek tűnő motívumaival.

Sosehol (2012)

Neil Gaiman: Sosehol

Agave Könyvek, 2012, 272 oldal

 

Egy kissé esetlen, naiv, de sikeres fiatal férfi Alsó-Londonban, egy sötét, veszélyes, mágikus és bizarr helyen találja magát, ahonnan egy Ajtó nevű, különös lány segítségével keresi a kiutat, miközben két különös bérgyilkos jár a nyomukban. Az eredetileg BBC-sorozatnak készült, majd annak forgatókönyvéből regénnyé írt történet a jól ismert gaimani toposszal („átcsúszás a való világból egy másikba”) ugrik fejest egy izgalmas, feszesen megírt kalandba, ami leginkább nagyszerű karaktereivel (Mr. Vandemar, Mr. Croup) szerezte meg az elsőséget a hasonló témájú és kiindulási pontú (csak viktoriánus környezetbe helyezett), szintén kiváló Csillagporral szemben.

Törékeny holmik (2008)

Neil Gaiman: Törékeny holmik

Agave Könyvek, 2008, 320 oldal

 

Sokak szerint Gaiman a novellákban a legjobb, mert rövidtávon tud igazán feszesen, ötletesen, virtuózan írni. Ugyan erre több ellenpélda is akad, de akár a Tükör és füstöt, akár a Törékeny holmikat veszi kézbe az olvasó, arra a következtetésre juthat, hogy mégis van benne valami különleges. Az az ötletparádé, amit egy-egy ilyen gyűjteményes kötetbe belezsúfol, legyen szó csak pároldalas, frappáns történetcsírákról, nagyobb lélegzetű elbeszélésekről vagy akár furcsa hangulatú és témájú versekről – a Törékeny holmikban van bőven mindből –, még az egyébként ingadozó színvonallal együtt is lenyűgöző. Állhatna itt a Tükör és füst is, de két sztori, a Sherlock Holmes és Lovecraft világát meglepően és rafináltan összemosó Smaragzöld tanulmány, és a két évvel az Amerikai istenek eseményei után játszódó, a könyvhöz egyfajta epilógusként szolgáló A völgy császára miatt a Törékeny holmikat emeltük ki.

(A címeknél az utolsó magyar kiadás évszámát tüntettük fel.)

A cikk eredetileg a Könyves Magazin 2014. nyári számában jelent meg.

 

Könyves magazin 2014. nyár Színes, 96 oldalas magazin, csak könyvekről és írókról 

Libri-Shopline, 2014, 96 oldal, 870 HUF/5 pont + 199 HUF

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.