Meztelen férfiak Brontë-t olvasnak

Meztelen férfiak Brontë-t olvasnak

.konyvesblog. | 2017. március 07. |

15170958_1174934449253227_7004937625816964519_n.jpg(Kép forrása: NBR/Facebook)

Chicago burleszk-szcénájának két szereplője Michelle L’amour és Franky Vivid 2009-ben rájött, hogy olvasni nemcsak ágyban, párnák közt, de meztelenül, nyilvános helyen is remek szórakozás. Elindították a Naked Girls Reading mozgalmat, amelyhez 2015 végéig 25 különböző város csatlakozott. Válaszul 2012-ben megalakult a Naked Boys Reading mozgalom, ami pont annyit ad, amennyit a nevében ígér. Meztelen férfiak állnak ki a színpadra olvasni kéthavonta egyszer a londoni Ace Hotelben. A Guardian tudósítója a todmordeni fellépésüket látta, ahol három pucér pasi olvasta fel Charlotte, Anne és Emily Brontë műveinek, például az Üvöltő szeleknek részleteit. Annál pedig kevés nagyobb meta van, mint amikor egy férfihang olvas fel egy nő által férfinéven írt szöveget.

A mozgalom egyik alapítója, Dr Sharon Husbands szerint a NBR estjei elsősorban intellektuális események: meztelenül olvasni egyszerre szexi és idétlen, és ha ezt a két ellentétes minőséget egymás mellé állítjuk, abból valami nagyon izgalmas tud kisülni.  Névválasztásuk kritika: a mozgalmat szándékosan nem Naked Men Readingnek nevezték, mert éppúgy infantilizálni akarták a férfiakat, mint ahogy a nőket szokás. A Guardian megszólaltatott egy úszómestert, aki életében először olvasott fel közönség előtt meztelenül, méghozzá a Jane Eyre-t. Szerinte a meztelenség újfajta interpretációját teszi lehetővé a szövegnek, ám van abban valami sokkoló, hogy ruha nélkül áll ki a közönség elé, akik - saját bevallásuk szerint - elég gyorsan hozzászoknak a pőre férfitest látványához.  Husbands úgy véli, egy meztelenül olvasó férfit bámulni egyszerre radikális és izgalmas: végre a nők is hangot adhatnak véleményüknek a férfitestről anélkül, hogy durva tárgyiasítással vádolnák őket.

13690615_1054711137942226_2231258764389261483_n.jpg

2013-ban egy Mark Grist nevű költő közzétett egy videót, amin a GirlsWho Read című versét olvasta, ezzel pedig kavart egy kisebb botrányt.

 "Some prefer arses / some prefer tits / and I am not saying I don’t like those bits. / But what’s more important? / What supercedes / is a girl with passion, wit and dreams."

Sokan felháborodtak, amiért az olvasó nőt áterotizált ritkaságként emlegette, ám elég csak a Hot Dudes Reading nevű Insta-oldalra gondolni, ahol nagyjából ugyanígy fetisizálják az olvasó férfiakat. Az egyik alapító, Alexandra Pope szerint az olvasó férfi látványa azt üzeni a világnak, hogy sokkal többet tud nyújtani, mint a puszta megjelenése, és ezzel nem nagyon lehet vitatkozni.  

Egy meztelen felolvasóest valószínűleg nálunk is nagyot szólna, az Arany200 apropóján indulhatna például a nagyon férfias Toldi Miklós nagyon férfias hőstetteivel, vagy ha a Brontë-féle metánál maradunk, azt is eléggé megnéznénk, ahogy meztelen férfiak olvassák fel a női testről szóló Szomjas oázis antológia (Jaffa, 2007) szövegeit.