Murakami is esélyes a legrosszabb szexjelenet díjára

.konyvesblog. | 2014. november 13. |

(Kép forrása)

Közzétette a legrosszabb irodalmi szexjelenet díjára jelölt szerzők listáját a brit Literary Review aktuális száma, a várományosok között található Murakami Haruki világhírű japán író és az idei Man Booker-díjas ausztrál Richard Flanagan is.

A japán szerző, akinek a neve az elmúlt években rendre felmerült az irodalmi Nobel-díj esélyesei között, legutóbbi regényével, A színtelen Tazaki Cukuru és zarándokéveivel lett esélyes a díjra (itt írtunk a regényről), amelynek célja, hogy a szexualitásról szóló, "rosszul megírt, felesleges és felszínes" jelenetekre felhívja a figyelmet.

Richard Flanagannek Man Booker-díjas regénye, a The Narrow Road to the Deep North biztosította helyét a tízes listán. A Literary Review ítészei indoklásul azt a jelenetet hozták fel, amelyben a szereplők intim együttlétét egy kék pingvinnel végző kutya zavarja meg.

A legrosszabb szexjelenet díját (Bad Sex in Fiction Award), a leginkább rettegett brit irodalmi címet tavaly Manil Szuri indiai matematikus-író nyerte el.

Az idén 22. alkalommal összeállított lista tíz jelöltje közé került a Pulitzer-díjas Michael Cunningham The Snow Queen című művével és a szintén Booker-díjas Ben Okri The Age of Magic című regényével. A Literary Review irodalmi magazin 1993 óta adja át évente a díjat, hogy kifejezze rosszallását a szexualitás értéktelen ábrázolásával szemben a kortárs irodalomban. A díj alapítói nem foglalkoznak sem pornográf, sem célzottan erotikus tartalmú szövegekkel.

(MTI)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.