Murakami is esélyes a legrosszabb szexjelenet díjára

.konyvesblog. | 2014. november 13. |

(Kép forrása)

Közzétette a legrosszabb irodalmi szexjelenet díjára jelölt szerzők listáját a brit Literary Review aktuális száma, a várományosok között található Murakami Haruki világhírű japán író és az idei Man Booker-díjas ausztrál Richard Flanagan is.

A japán szerző, akinek a neve az elmúlt években rendre felmerült az irodalmi Nobel-díj esélyesei között, legutóbbi regényével, A színtelen Tazaki Cukuru és zarándokéveivel lett esélyes a díjra (itt írtunk a regényről), amelynek célja, hogy a szexualitásról szóló, "rosszul megírt, felesleges és felszínes" jelenetekre felhívja a figyelmet.

Richard Flanagannek Man Booker-díjas regénye, a The Narrow Road to the Deep North biztosította helyét a tízes listán. A Literary Review ítészei indoklásul azt a jelenetet hozták fel, amelyben a szereplők intim együttlétét egy kék pingvinnel végző kutya zavarja meg.

A legrosszabb szexjelenet díját (Bad Sex in Fiction Award), a leginkább rettegett brit irodalmi címet tavaly Manil Szuri indiai matematikus-író nyerte el.

Az idén 22. alkalommal összeállított lista tíz jelöltje közé került a Pulitzer-díjas Michael Cunningham The Snow Queen című művével és a szintén Booker-díjas Ben Okri The Age of Magic című regényével. A Literary Review irodalmi magazin 1993 óta adja át évente a díjat, hogy kifejezze rosszallását a szexualitás értéktelen ábrázolásával szemben a kortárs irodalomban. A díj alapítói nem foglalkoznak sem pornográf, sem célzottan erotikus tartalmú szövegekkel.

(MTI)