Miért nincs melegszex George R.R. Martin könyveiben?

.konyvesblog. | 2014. augusztus 13. |

Vér, erőszak, és szex, szex, szex – ezek mind megtalálhatók George R.R. Martin regényciklusának tévés adaptációjában. De hogy lehet, hogy melegszex-jelenetek nem jelennek meg a vásznon? – szegezte neki az edinburgh-i nemzetközi könyvfesztivál egyik résztvevője a kérdést az írónak. Martin erre azt mondta, hogy a sztorit úgynevezett nézőpont-karaktereken keresztül meséli el – szerinte ez az a mód, ahogyan mi is szemléljük a világot , és miután ezen szereplők egyike sem meleg, ezért melegszex-jelenet sem került be a regényciklus első könyveibe. A tévésorozat esetében nincs ilyen korlátozás – tette még hozzá Martin.

Az író ugyanakkor nem tartotta kizártnak, hogy ez a jövőben változni fog, a rajongóktól ugyanis kapott már olyan leveleket, melyek férfiak közötti szexjeleneteket követeltek – ezen levelek többségét egyébként nők írták. De csak a rajongók kedvéért nem fog melegszexet beleírni a könyveibe, ám ha az hozzáad valamit a cselekményhez, akkor nem fog visszarettenni tőle.

Martin a fesztiválon mesélt arról is, hogy gyerekként már akkor rajongott a sci-fi-ért, amikor a tanárai mindent megtettek, hogy lebeszéljék őt ezekről a könyvekről, és azzal riogatták, hogy Robert A. Heinlein és Isaac Asimov könyvei elrohasztják az agyát, és ezek helyett szerintük inkább a Silas Marnert kellene olvasnia. „Ha a Silas Marnert olvastam volna, akkor valószínűleg felhagytam volna az olvasással” – tette hozzá Martin.

Az író mesélt arról is, amikor Skóciában először látogatott el Hadrianus falához, amely azután egy sokkal nagyobb fal megalkotására ihlette a regényeiben. „Emlékszem egy hideg októberi napon (…) álltam a falnál, és bámultam Skócia felé, vagy ami Skócia volt, és próbáltam elképzelni, milyen lehetett egy római légiósnak, ott a világ végén. Meghatározó érzés volt. De a fantasy mindig nagyszabásúbb, így, amikor a könyveimet írtam, akkor a falat százszor magasabbnak és hosszabbnak alkottam meg.” Ezek után a teremben ülő skótoknak üzent: „Egy óriási falat kellene építenétek. Turistaszenzációvá válna, és távol tarthatnátok vele az angolokat!”

Forrás: Guardian