Mennyit fizetnél a világ leghíresebb Micimackó rajzáért?

.konyvesblog. | 2014. december 11. |

pooh-drawing-sale--012.jpg

Több mint 300 ezer fontot fizetett egy gyűjtő egy EH Shepard-rajzért, amin Micimackó, Malacka és Róbert Gida látható. Az illusztráció, ami először 1928-ban jelent meg, és ami az egyik leghíresebb rajz, amit Micimackóról valaha publikáltak, 40 évig egy magánygyűjtemény része volt. A rajzot értékét 100-150 ezer font közé becsülték, ám a Sotheby’s aukcióján végül 314,500 fontért kelt el.

Shepard illusztrációja AA Milne Micimackó kuckója (The House at Pooh Corner) című könyvének hatodik fejezetének szerepel. A fejezetben Micimackó feltalál egy új játékot, és még az örök pesszimista Füles is csatlakozik hozzá. Az aukciósház szerint a fejezet zárójelenetében szereplő illusztráció a legismertebb és legkedveltebb kulturális referenciának számít az angol irodalomban.

"Sokáig nézegették a folyót a híd alatt; a folyó nem bánta, ő se szólt.
Ez egy olyan szép nyári délután volt." – írta Milne a jelenetben, a rajz pedig épp ezt az idillt kapta el.

bridge.jpg

Az eredeti híd

Az eredeti fahidacska, ami alapján a rajz is készült, vagyis a Posingford-híd a sussex-i Hartfield Farmon, az 1970-es években rongálódott meg. Milne fia, a Róbert Gida alakjához inspirációul szolgáló Christopher újította fel, és az 1979-es átadóünnepségen ugyanolyan fontos hídnak nevezte, mint bármelyik másik hídat a világon. A hidat végül 1999-ben építették újra teljesen.

Forrás: Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.