Merénylőnek vélték az amerikai írót

.konyvesblog. | 2013. augusztus 25. |

William T. Vollmannről, aki Europe Central című kötetével 2005-ben elnyerte az amerikai könyvdíjat, az FBI egy időben azt gyanította, hogy ő az az Unabomberként elhíresült terrorista, aki levélbombáival a kései hetvenes évektől egészen a kilencvenes évek elejéig több embert megsebesített és hármat meg is ölt. Vollmann mindezt a róla készült FBI-aktákból tudta meg, melyekbe az információs szabadságról szóló törvény alapján nyerhetett betekintést.

Az FBI egy névtelen állampolgári bejelentés alapján kezdett el vizsgálódni Vollmann után, aki állítólag több fegyvert és egy lángszórót is birtokolt. Bár a szerző erre azt mondta, hogy bírná, ha lenne egy lángszórója, és először hízelgett neki, hogy veszélyesnek tartják, azt azonban már nem tartotta olyan viccesnek, hogy az ügynökség emberei a magánéletében vájkáltak. Ráadásul miután később elkapták az igazi Unabombert, Vollmannt a 2001. évi anthrax-támadásokkal is összefüggésbe hozták – mindezt az író maga fedte fel most a Harper’s-nek írt cikkében.

Vollmann ugyanakkor azt mondja, nem tartja magát áldozatnak, és nem maga miatt, hanem az amerikai életforma miatt aggódik.

Forrás: NPR

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.