Tom Wolfe a legesélyesebb a legrosszabb szexjelenet díjára - Megvannak az idei Bad Sex Award jelöltjei

Rostás Eni | 2012. november 20. |

tom-wolfe-time-magazine.jpg

Kihirdették a Literary Review éves Bad Sex Awardjának idei jelöltjeit. Nyolc évvel ezelőtti győzelme után Tom Wolfe ismét az esélyesek között van. 2004-ben az Én, Charlotte Simmons szexjelenetéért kapta meg a díjat, idén a Back to Blooddal duplázhat.

Annak ellenére, hogy idén dúskáltunk a béna maszatolásokban, és a felesleges kufircokban, lemaradt a listáról például a tuti befutónak tartott Átmeneti üresedés.  

Jonathan Beckman, a Literary Review vezető szerkesztője elmondta, hogy J. K. Rowling első felnőtteknek szánt regényére rengeteg jelölés érkezett, ám a bírák végül úgy döntöttek, hogy a ’pár émelyítő pillanat’ ellenére az írás nem elég rossz ahhoz, hogy bekerüljön a mezőnybe. Mivel a díjat csak azok a könyvek nyerhetik el, amelyeket nem lehet erotikusnak minősíteni, a Szürke50-et senki ne keresse a listán. Beckman szerint a mamipornónak amúgy sincs szüksége nagyobb nyilvánosságra.

Mandula szaga volt, mint egy kövér Bakewell pudingnak, és ő volt a kanál, a tejszínhab, a meleg sodó tehetetlen masszája.’ (Nicola Barker) ’A farkam alig volt egy szellem, de én nem estem pánikba.’ (Sam Mills) ’Ez az, ahonnan a képet készítem, a szeretőm legmélyéről. A Canon a testem része. Én magam vagyok az ultraszenzitív film – rögzítem a láthatatlan valóságot, rögzítem a hőt.’ (Nancy Huston) Idén ilyen, és ehhez hasonló mondatokért lehet elnyerni a kétes dicsőséget.

A díjat 1993-ban ítélték oda először, hogy felhívják a figyelmet a rosszul megírt, indokolatlan, vagy túl nyers szexjelenetekre, és megpróbálják visszaszorítani azokat. Az idei győztest december 4-én jelentik be Londonban. Vajon kinek lesz bátorsága megjelenni a díjátadón?

A nyolc jelölt a következő:
Nicola Barker: The Yips
Nicholas Coleridge: The Adventuress
Nancy Huston: Infrared
Paul Mason: Rare Earth
Ben Masters: Noughties
Sam Mills: The Quiddity of Will Self
Craig Raine: The Divine Comedy
Tom Wolfe: Back to Blood 

A legrosszabb irodalmi kamatyért odaítélt díjat elnyerte már Norman Mailer és Sebastian Faulks is, de jelölték Haruki Murakamit, Nick Cave-et, sőt tavaly Nádas Péter neve is felbukkant az esélyesek között.