Megváltoztatják az erőszakolós részt Lena Dunham memoárjában

Megváltoztatják az erőszakolós részt Lena Dunham memoárjában

.konyvesblog. | 2014. december 11. |

chi-lena-dunham-book-tour-001.jpg
(Kép forrása)

A Nem az a fajta lány kiadója, a Random House bejelentette, hogy változtat egy kicsit Lena Dunham életrajzi kötetének következő kiadásain. Dunham a könyvében elmeséli, hogyan erőszakolta meg 19 éves korában egy Barry nevű csoporttársa az Oberlin művészeti iskolában. Dunham részletes személyleírást ad a diákról, a leírása pedig épp ráillik az iskola egyik tanulójára, aki tagadja, hogy elkövette volna az erőszakot, és vádemelést fontolgat. Ügyvédje az interneten próbálja összeszedni a jogi kiadások fedezéséhez szükséges összeget.

A kiadó közölte az ügyvéddel, hogy ügyfele nem a Dunham által megvádolt férfi, és azt is megígérték, hogy a következő kiadásokban szerepel majd, hogy a Barry csak egy álnév. Felajánlották azt is, hogy kifizetik azt az összeget, amit az igazi Barry eddig az ügyvédre költött, így a GoFundMe-n összegyűlt összeget egy szexuális erőszak túlélőit segítő non-profit alapítványnak lehetne adományozni. Barry és ügyvédje viszont azt szeretné, ha kapnának valamit magától Dunhamtől is.

A Washington Postban megjelent egy cikk, melynek szerzője, Eugene Volokh őszintén megdöbbent a botrányon, ugyanis a könyvben fel van tüntetve, hogy egyes neveket a szerző megváltoztatott - bár azt nincs, hogy pontosan kiknek a neveit. Volokh azt is megjegyzi, a könyv egy másik jelenetében egyértelműen jelzik, hogy az exbarát nevét Jonah-ra változtatták, hogy megvédjék ártatlanságát, bár ez ebben az esetben egyértelműen poénnak volt szánva, és nem azért került a könyvbe, hogy kikerülje a rágalmazás vádját.

A Breitbart.com nyomozni kezdett az ügyben, de egy hónapnyi nyomozás, számos interjú, és egy kirándulás után az iskolába, arra jutottak, hogy Dunham sztorija ellenőrizhetetlen. Hogy mégis mire számítottak egy 1999-ben elkövetett nemi erőszak ügyében, az rejtély. Arról nem szól a történet, hogy az igazi Barry azért akar-e perelni, mert többen ráismertek a könyv miatt, vagy azért, mert Dunham memoárján szeretne meggazdagodni.

Forrás: HuffPost

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.