Megtalálták Madridban Cervantes csontjait?

Megtalálták Madridban Cervantes csontjait?

.konyvesblog. | 2015. március 18. |

(Kép forrása)

Miguel de Cervantes, a Don Quijote szerzőjének maradványait találták meg a madridi Trinitarias kolostor kápolnája alatt feltárt kriptában, noha ezt DNS-vizsgálattal nem tudják igazolni - jelentette be a kutatócsoport egy madridi sajtótájékoztatón. Francisco Etxeberria, a projektet vezető antropológus és halottkém elmondta: a kriptában rengeteg csontot találtak, amelyeken régészeti és antropológiai vizsgálatok sorát végezték el. Ezek alapján azt állítják, hogy "a csontok között van olyan, amelyik Cervantestől származik". Kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy mivel nincs az írótól DNS-minta, amellyel össze lehetne vetni a maradványokat, ezért az eredmény nem lehet száz százalékos. Ugyanakkor a tudósok biztosak abban, hogy a Don Quijote szerzőjének csontjait találták meg.

A sírhely felkutatására létrehozott projekt tavaly áprilisban kezdődött annál a templomnál, ahol a feljegyzések szerint 1616-ban eltemették Cervantest. Az épületet 1673-ban átalakították, ezért az egykor ünnepelt író sírját áthelyezték, de a pontos helyét azóta nem lehetett tudni. A harmincfős kutatócsoport először földradarral vizsgálta át a területet és több sírhelyet is felfedeztek. Végül az ásatások során a föld alatt öt méterrel rábukkantak egy 60 négyzetméteres kriptára, és az egyik falfülkéből egy M. C. monogramos fakoporsó töredékei, köztük emberi csontok is előkerültek. Találtak a kor viseletének megfelelő XVII. századi ruhadarabokat is. A szakértők elmondása szerint a csontok nagyon rossz állapotban voltak, ez nehezítette a munkájukat.

Egyelőre nem tudni, hogyan folytatódik a projekt. Ana Botella, Madrid polgármester azt mondta: egyeztetniük kell az illetékes püspökséggel. A kolostorban ugyanis apácák élnek, akikről korábban a spanyol sajtó azt írta, hogy már nagyon várják a munkálatok befejezését.

(MTI)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

ADVENT
...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

...
Könyves Advent

A kis Miri elhatározza, hogy meglesi az angyalokat egy karácsonyi éjszakán

A Miri-történetekben Fenyvesi Orsolya hétköznapi helyzetekről mesél, meghintve varázsporral. Ki hitte volna, hogy a karácsonyi angyalok ilyen huncutok, és hogy a telihold segít legyűrni a szomorúságot? Olvass bele!

...
Könyves Advent

Forró asztallapon pattogó jéghideg eperszemek ‒ 10 verskötet a fa alá

Visszanyerhető-e az ősállapot? Át- vagy fölülírható-e egy végzetes hiba? Karácsonyi válogatásunkban friss hangokat ajánlunk, de terítékre kerülnek a magyar költészet klasszikusainak kötetei is.

...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!