Hírek szótár mta

Megjelent A magyar nyelv nagyszótárának ötödik kötete

.konyvesblog. | 2014. február 21. |

B1109313.JPG

Megjelent A magyar nyelv nagyszótárának legújabb, ötödik kötete. A kötetet csütörtökön mutattak be a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetében.

A több mint 20 kötetesre tervezett sorozat új részei kétévente jelennek meg 20-25 ember munkájának eredményeképpen, mondta el a bemutatón Kenesei István, az MTA Nyelvtudományi Intézetének igazgatója. A magyar nyelv nagyszótára az Intézet legnagyobb vállalkozása, s minden egyes kötet megjelenése ünnep számukra. Az ötödik rész a c (cé, cz, tz) betű címszavától a dézsmaszedőig szedte csokorba az elmúlt 230 év szókészletét. A kötet 4122 szócikkben dolgozza föl a szavakat, szókapcsolatokat, amelyeknek használatát 35 157 példamondattal érzékelteti.

Ittzés Nóra, a nagyszótár főszerkesztője szerint nagyon aprólékos és hatalmas adatmennyiséget mozgató elemzésre van szükség a szótár írásakor, és az egy-egy kötet elkészülte közt eltelt idő a munka jellegével magyarázható. Kiemelte azt is, hogy elkezdődött a szöveggyűjtemény bővítése, a felső korszakhatár 2010-re emelésével új szavak, példamondatok kerülhetnek be a következő kötetekbe, illetve visszamenőleg a már megjelentekbe. A sorozat lezárása a 2030-as évekre várható, s a tervek szerint elektronikusan is hozzáférhetővé válik majd a szótári anyag.

A szótár a szöveggyűjteményében fellelhető adatok elemzése alapján, eredeti példamondatokkal mutatja be a címszavakat. A szöveggyűjtemény maga három különböző adatbázisból áll: egyrészt a 2005-re összeállított 27,5 millió szövegszavas Magyar történeti szövegtárból, másrészt a XIX. század végétől gyűjtött 5-6 milliós archivális cédulaanyagból, harmadrészt egy több száz millió szóból álló CD-s szöveggyűjteményből. A feldolgozott szövegek az 1772 és 2000 közötti időszakból, a legkülönfélébb stílusrétegekből származnak, a régies és a mai, a szépirodalmi és a tudományos, a nyelvjárási és a szleng, a szak- és a sajtónyelvi szóhasználatot egyaránt tükrözi a szótár.

A Magyar Tudós Társaság még 1831-ben hagyta jóvá a nagyszótár első terveit, a tényleges szótárírói munka azonban csak a XXI. század elején kezdődött el. A sorozat első kötetei 2006-ban jelentek meg és már a következő évben elnyerték a Kiváló Magyar Szótár Díjat.

(MTI)