Megint plágiummal vádolják J. K. Rowlingot

Könyves Magazin | 2010. február 19. |

Plágiummal vádolta meg a néhai Adrian Jacobs író hagyatékának gondozója J.K. Rowlingot és kiadóját. Jacobs képviselője "milliárd dolláros ügyet" emlegetett az eset kapcsán.

A hagyaték kezelője, Paul Allen tavaly júniusban perelte be egy londoni bíróságon Rowling kiadóját, a Bloomsbury Publishing PLC-t azt állítva, hogy a Harry Potter és a tűz serlege című regényének írásakor Rowling plágiumot követett el: Adrian Jacobs Willy, a varázsló kalandjai című könyvéből emelt át bizonyos elemeket.

A Willy 1987-ben látott napvilágot, míg Rowling negyedik Potter-kötetét 2000-ben jelentette meg a kiadó. Jacobs akkor már nem élt, 1997-ben hunyt el Londonban.

A Jacobs-hagyaték képviselői már 2004-ben megkeresték a Bloomsburyt a váddal, de a kiadó minden állításukat cáfolta, szerintük a vád "megalapozatlan, nincs rá bizonyíték és igaztalan", egyébként pedig Rowling soha nem is olvasta a kérdéses munkát.

A felperest képviselő sydney-i Max Markson azonban csütörtökön kijelentette, hogy becslései szerint "milliárd dolláros ügyről" van szó. És magyarázatként hozzáfűzte: "nyilvánvalóan ez lesz a bíróságok döntése". Mint mondta, Rowling személy szerinti megnevezésére azért került sor, mert - bár korábban úgy hitték - mégsem futottak ki a törvény szabta időből, az írónő is perelhető.

Paul Allen egyúttal közleményben hozta nyilvánosságra, hogy annak jogi lehetőségét is vizsgálja, vajon a Harry Potter-filmekkel és a hamarosan megnyíló Harry Potter szórakoztató parkkal szemben lehet-e szerzői jogi követelése a Jacobs-hagyatéknak.

(MTI)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.