Meghalt Richly Zsolt

.konyvesblog. | 2020. január 24. |

Életének 79. évében elhunyt Richly Zsolt Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, animátor, grafikus - értesült az Infostart. Richly Zsolt 1962-ben felvételt nyert a Magyar Iparművészeti Főiskolán díszítő festő szakára, és a szakon akkor egyszeri alkalommal indított animációs osztály tagjaként szerzett diplomát 1966-ban. Bár grafikusművészként is aktív volt, a szélesebb közönség animációs rendezőként ismerhette meg a nevét: generációk nőttek fel az olyan meséken, mint A kockásfülű nyúl vagy a Kíváncsi Fáncsi.

A Könyvesblognak Marék Veronika 80. születésnapja alkalmából nyilatkozott, akkor a következőket mondta kettejük ismeretségéről, a közös alkotómunkáról:

Marék Veronikával először a hatvanas években találkoztam, a Kisdobos gyermekújság szerkesztőségében. Ő a lap közepébe rajzolt képsorozatot, én meg hasonlót a hátsó oldalra. Ha jól emlékszem, Paprika történet volt Veráé, Gyurma Gyuri pedig az én hősöm. Lapleadásnál mindig összefutottunk az irodában, és szerettük egymás munkáit.

A Pannónia Filmstúdióban készült A hétpettyes autó című rajzfilmem, ennek forgatókönyvét már Vera írta. Ez úgynevezett egyedi film, izgalmas sztori volt egy megelevenedő autóról, és stíluselőkészítője a Kockásfülűnek.

Akkor már feljártam munkamegbeszélésekre a Dunára és a Bem térre néző lakásukba. A 26 epizódot megélt, híressé vált sorozatunk főszereplőjét ő találta ki, egy kis papírra rajzolva egy bábszerű nyuszit, kockás fülekkel. Összedolgoztunk. Több évig ontotta a történeteket, én meg igyekeztem képsorozattá, filmmé gyúrni az elképzeléseit. Azért nekem is voltak sikereim, a befejező kofferes jeleneteimet mindig kuncogva fogadta.

A harcsabajusz kapitány sorozatterve is az ő kezdeményezése volt, a történet az én rajzaimmal két diafilm epizódot élt meg, de a nagyszerű sztorik máig Vera fiókjában lapulnak.