Meghalt Márványi Judit

.konyvesblog. | 2018. június 15. |

marvanyi.jpg

Kilencvenegy éves korában elhunyt Márványi Judit, a Magvető és a Szépirodalmi Kiadó egykori szerkesztője – közölte Facebook oldalán a Magvető Kiadó. Márványi Judit nagy idők nagy tanúja volt, hiszen olyan írók könyveit szerkesztette, mint Eörsi István, Füst Milán, Mándy Iván, Mészöly Miklós, Nádas Péter vagy Polcz Alaine. De nemcsak munkája, élete is tanúság: még csak kamasz volt, amikor a szüleit 1944-ben meggyilkolták; életútja az újrakezdés és az értelmes élet keresésének története volt. 

Orvoscsaládból származott, apja szülész-nőgyógyász, a zsidókórház főorvosa, édesanyja pedig ideggyógyász és pszichoanalitikus volt. Családja őt is orvosnak szánta, de inkább az irodalom érdekelte, ezért tizenöt éves korában elkezdett járni a Vajda János Társaságba, ahol a magyar költészetről hallgatott előadásokat, és megismerkedett a fiatal költőgenerációval is. 

Terveit a második világháború törte össze, 1944-ben családjával egy svájci védettségű házba kellett költözniük. Sajnos azonban ez nem jelentett igazi menedéket, a nyilasok rendszeresen hurcoltak el embereket onnan is. Húgával együtt elszakadt a szüleitől, akiket többé nem látott viszont. Hogy pontosan mi történt velük, miután elvitték őket, sosem tudta meg. 

Egy könyvszerkesztő emlékei a kommunista Magyarországról

Márványi Judit a Magvető, majd a Szépirodalmi Kiadó szerkesztőjeként nagy idők nagy tanúja volt. Szerkesztette többek között Eörsi István, Füst Milán, Mándy Iván, Mészöly Miklós, Nádas Péter, Polcz Alaine könyveit. De nemcsak munkája, élete is tanúság: még kamasz, amikor a szüleit 1944-ben meggyilkolják; életútja az újrakezdés és az értelmes élet keresésének nagy története.

Élettörténetét a Tények és Tanúk sorozatban tavaly megjelent Kapaszkodók – Egy szerkesztő emlékei című kötetben mesélte el, amelyben egy vele készült megrázó interjú mellett esszéi és visszaemlékezései is olvashatók.

„Semmit sem akartam annyira, mint egy olyan világot, ahol nem érhet bántás senkit, amiért más vallású, más fajú, ahol nincsen áldozat és nincsen hóhér; éhesek, rongyosok, szegények és gazdagok sincsenek."