Meghalt Juan Gelman Cervantes-díjas argentin költő

.konyvesblog. | 2014. január 15. |

(kép forrása)

Meghalt 83 éves korában Juan Gelman, Argentína világszerte egyik legelismertebb kortárs költője, az emberi jogok harcosa, a Cervantes-díj kitüntetettje.

Juan Gelman több mint húsz éve Mexikóban élt, a halál is ott érte kedden. "Nyugalomban halt meg otthonában, családja körében" - közölték hozzátartozói. A költő mielodiszpláziás szindrómában szenvedett.

Az újságíróként is jegyzett Juan Gelman 1930-ban Buenos Airesben született ukrajnai zsidó bevándorlók gyerekeként. Argentína egyik legelismertebb költője 2000-ben megkapta a spanyol nyelvű világ fontos irodalmi kitüntetését, a Juan Rulfo-díjat. Több mint húsz verseskötete jelent meg, megrázó költeményekben dolgozta fel az 1976 és 1983 közötti katonai diktatúra alatt elszenvedett politikai üldöztetés fájdalmas személyes tapasztalatait.

Juan Gelman fia és várandós menye eltűnt a katonai diktatúra alatt, amely kegyetlen módon számolt le baloldali ellenzékével. 2001-ben a költőnek sikerült felkutatnia lányunokáját, aki anyja fogságának idején született, majd egy örökbefogadó családhoz került. Amikor unokája, Macarena tudomást szerzett tényleges származásáról, felvette a Gelman családnevet.

A Cervantes-díj 2007-es kitüntetettje meglepő képekben gazdag költeményei gyakran érintik zsidó családi örökségének témáját, a rohanó nagyvárosi élet és a nagyvárosi társadalom ellentmondásait. 

A spanyol nyelvű szerzőknek odaítélhető legrangosabb díjat János Károly spanyol királytól átvéve úgy fogalmazott: amikor a hetvenes évek második felében európai száműzetésbe kényszerült - előbb Olaszországba, majd Franciaországba ment - "több halála" is volt. "Sokszor haltam meg, újra és újra, ahogy hírt kaptam arról, hogy valamelyik barátom odahaza eltűnt vagy meggyilkolták" - jelentette ki.

A költő állást foglalt amellett, hogy a különböző diktatúrák bűneiért felelős személyeket felelősségre kell vonni azokban az országokban, amelyekben rémtetteiket elkövették, és nem szabad amnesztiában részesíteni őket. "A sebek még nem hegedtek be, ezek a bűnök a társadalom alapjaiban terjedő rákbetegségként hatnak. Az egyedüli kezelés az igazság feltárása lehet, azt követően pedig az igazságszolgáltatás" - fejtette ki. Maga Gelman ifjúkorában szélsőbaloldali mozgalmakban is részt vett, egy ideig tagja volt a kommunista pártnak.

(MTI)

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!