Meghalt a Kis Nagy Ember szerzője

.konyvesblog. | 2014. július 22. |

berger.jpgNapokkal a kilencvenedik születésnapja előtt, július 13-án elhunyt Thomas Berger, a Kis Nagy Ember szerzője. Az elmúlt években egészségügyi gondokkal küzdő író halálhírét ügynöke, Cristina Concepcion erősítette meg. Berger volt az egyik utolsó nagy szerző, aki szolgált a második világháborúban. Rajongói egyedi hangú, ám alábecsült írónak ismerték.

Thomas Berger 1924-ben született Cincinnatiban. Már gyermekkorában szoros kapcsolatba került a könyvekkel, mert rájött, hogy a valóság untatja. Kedvencei Arthur király legendái, és a Little Bighorn-i csatáról szóló történetek voltak, ráadásul mivel elég közel született a 19. századhoz, utóbbiról még első kézből hallhatott. Berger 1943 és 1946 között az amerikai hadseregben szolgált, németországi tapasztalatai egy részét debütáló regényében, a Crazy in Berlinben használta fel. Leszerelése után Cincinnati egyetemén diplomázott 1948-ban, és bár beiratkozott a Columbiára is, hogy folytassa tanulmányait, végül a New School for Social Research nevű intézményben kötött ki egy írói workshopon, ahol találkozott többek közt Jack Kerouac-kal, Mario Puzóval és William Styronnal. Itt ismerte meg feleségét, a festő Jeanne Redpath-ot is.

A húszas éveiben novellákat kezdett írni, de nem szerette a műfajt, mert úgy érezte, nagyobb térre van szüksége, hogy létrehozza a saját alternatív valóságát. Berger több mint 20 könyvet írt, köztük az önéletrajzi ihletésű Rinehart-sorozatot, és az 1983-ban publikált, és egy évvel később Pulitzer-díjra jelölt The Feud című regényt, amely egy közép-nyugati család viszályairól mesél az 1930-as években. (A díjat végül nem Berger regénye, hanem egy másik, a nagy gazdasági világválság környékén játszódó kötet, William Kennedy Ironweed-je kapta.)

Legsikeresebb regénye, a Kis Nagy Ember 1964-ben jelent meg. Hőse a 111 éves Jack Crabb, „vadnyugati pionír, indián nyomkereső, mesterlövész, bölényvadász és adoptált csejenn indián”, akit állítása szerint gyerekkorában elraboltak az indiánok, akikkel együtt harcolt a Little Bighorn-i csatában. A figurát Kit Carson, William Saroyan drámájának a The Time of Your Life-nak hőse inspirálta, a regényből pedig 1970-ben készült film Dustin Hoffman főszereplésével. Jack Crabb történetének folytatása, a Kis Nagy Ember visszatér 1990-ben jelent meg. Számos más Berger-regényt is megfilmesítettek, például az 1980-as Neighbors-t (Szomszédok) John Belushi és Dan Aykroyd. Legutóbb, 10 évvel a megjelenése után az 1992-es Meeting Evil-t adaptálták a vászonra Samuel L Jackson és Luke Wilson főszereplésével.

Berger magát az „üzekedő szavak kukkolójának” tartotta, és sosem gondolta, hogy vicces lenne, amit ír. Szerinte pontosan úgy írt, ahogy az életet látta, és ha ezt valaki viccesnek találta, az csak a véletlen műve lehetett.

Forrás: Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.