Hírek 2008 pamuk

Meg akarták ölni Orhan Pamukot

.:wendy:. | 2008. január 28. |
A múlt héten letartóztatták az Ergenekon nevű török terroristacsoport több tagját, akik más török közéleti személyiségek mellett a Nobel-díjas Orhan Pamuk meggyilkolását is tervezték. A nyomozók a feltételezett bérgyilkost is megtalálták: az Ergenekon kétmillió török lírát fizetett volna egy bizonyos Selim A.-nak az író meggyilkolásáért, számolt be a hírről a Zaman nevű török lap.

Eddig 33 gyanúsított van előzetes letartóztatásban. Az Ergenekon tagjait (a csoport egyébként a törökök egyik eredetmondájának a címét választotta nevének) több mint nyolc hónapig tartó nyomozás után sikerült elfogni, de a szélsőséges csoport már régóta ismert kiterjedt hálózatáról. Többször indítottak politikai támadást egyének és intézmények ellen, ők vállalták magukra Hrant Dink örmény újságíró meggyilkolását is. A most letartóztatottak közül nyolcan régebben a török hadsereg tagjai voltak. A gyanúsítottak között van leszerelt tábornok, újságíró és maffiavezér is. A rendőrségnek már a birtokában van az a lista, ami azoknak a neveit tartalmazza, akiket a közeljövőben készültek meggyilkolni: a listán Orhan Pamuk mellett ott vannak a Kurdokért Szociáldemokrata Párt (DTP) vezetői és neves török újságírók is.
 
Orhan Pamukot többször vádolták már a törökök jó hírének bemocskolásával: az író egyszer egy svájci lapban keserűen azt nyilatkozta, hogy "harmincezer kurdot és egymillió örményt öltünk meg".  A litera korábban már hírt adott róla, hogy Pamukot beperelték ezért a kijelentéséért, egy helyi bíróság ugyan nem találta az írót bűnösnek, s felmentette, a török Legfelsőbb Bíróság a napokban érvénytelenítette a döntést, és ezzel újabb perek elindítását tette lehetővé. A felperesek szerint Pamuk kijentése az összes törököt sérti és kollektív bűnösséggel vádolja, ilyet mondani pedig senkinek sincs joga a törökökre.  A török diplomáciai kapcsolatokat és uniós csatlakozást is nehezítő helyzet része az is, hogy a török kormány sosem volt hajlandó hivatalosan elismerni a törökországi örmények és a kurdok ellen irányuló genocídium tényét.

(forrás: litera)