Meg akarták ölni a Mohamed-karikaturistát

vl | 2011. szeptember 18. |

A norvég rendőrség őrizetbe vett egy férfit, akit azzal gyanúsít, hogy meg akarta ölni a Mohamed-karikatúrájáról elhíresült dán rajzolót, Kurt Westergaardot.

A titkosszolgálat információi szerint a 30 éves norvég állampolgár az oslói irodalmi székházban tartandó könyvbemutató közben akart merényletet elkövetni a 76 éves karikaturista ellen - írta szombaton a Dagbladet című oslói lap. A rajzoló a dán és a norvég titkosszolgálat kérésére a tervezettnél egy nappal előbb elutazott a norvég fővárosból. Hirtelen elutazását egészségi problémákkal indokolta, ám utóbb egy norvég rádióállomásnak nyilatkozva beismerte, hogy erről szó sem volt.

A Dagbladet értesülései szerint a 30 éves letartóztatott egy közismert norvég bűnöző, aki egy csoport élén tervezett merényletet Westergaard ellen: e célból automata fegyvereket és robbanóanyagokat szereztek be.

A dán karikaturista 2010 januárjában hajszál híján gyilkosság áldozata lett. Házába egy késsel és baltával felfegyverkezett szomáliai iszlamista hatolt be, miután betörte a bejárati ajtó üvegtábláját, majd "bosszú" és "vér" szavakat kiabálva megpróbálta fölfeszíteni a házban kialakított "pánikszoba" ajtaját, ahová a karikaturista bezárkózott. A telefonon értesített rendőrök, akikre szintén rátámadt a szomáliai, végül lábon és karon lőtték a behatolót. Utóbb az ügyészség kettős gyilkossági kísérlet miatt emelt vádat ellene.

(MTI)