Mátyás király a Gödörben - könyvbemutató

Könyves Magazin | 2009. június 03. |

2009. június 6-án 17 órakor a Gödör Klubban mutatják be a Litera Mátyás-ponyva - Kortárs írók történetei címen megjelent antológiáját és a Film.hu Mátyás, a király című képregénykötetét.

A Litera és a Palatinus Kiadó gondozásában a 80. Ünnepi Könyvhétre jelenik meg a Mátyás-ponyva, 39 kortárs szerző írásával. A Litera Mátyás király Gömörbe' című felhívására 2008 tavaszán több mint 230 szerző pályázott. A kötetet a Litera szerkesztői, Nagy Gabriella és Jánossy Lajos szerkesztették.

A Mátyás-ponyva szerzői: Balázs Attila, Bán Zsófia, Bánki Éva, Benedek Szabolcs, Bódis Kriszta, Bozsik Péter, Csaplár Vilmos, Cserna-Szabó András, Dányi Dániel, DrMáriás, Dragomán György, Erdős Virág, Esterházy Péter, Falcsik Mari, Fehér Béla, Garaczi László, Gődény Balázs, Győri Orsolya, Halász Margit, Háy János, Hazai Attila, Jászberényi Sándor, Józsa Márta, Kapecz Zsuzsa, Kerékgyártó István, Kiss Ottó, Kőrösi Zoltán, Kukorelly Endre, Lokodi Imre, Maros András, Murányi Zita, Podmaniczky Szilárd, Sajó László, Selyem Zsuzsa, Spiegl Máté, Szerbhorváth György, Tóth Gábor Ákos, Tóth Krisztina - Előszó: Németh Gábor.

Ezzel párhuzamosan, szintén az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg a Film.hu és a Hungarofest kiadásában a Mátyás, a király című képregény-antológia. A kötetben a Film.hu Mátyás, a király c. pályázatának legjobbjai szerepelnek.

A díjnyertes képregények, illetve illusztrált és képregénnyé adaptált novellák alkotói: Bardon Barnabás, Filkor Gábor, Fórizs Gergely, Haránt Artúr, Harsányi Hajnalka, Horváth Henrik, Jámbor Lajos, Juhász Márk, Kalászi Benjámin, Kovács Péter, Lakatos István, Lanczinger Mátyás, Matheika Gábor, Ritter Ottó, Vincze Nóra, Zabos Csaba.

Az illusztrált és adaptált novellák Balázs Attila, Dragomán György, Esterházy Péter, Gődény Balázs, Jászberényi Sándor, Józsa Márta, Podmaniczky Szilárd, DrMáriás és Spiegl Máté művei alapján készültek. A kötetet Hegedűs Márton szerkesztette.

A Gödörben rendezendő bemutatón, 2009. június 6-án 17 órától a Mátyás-ponyva c. irodalmi antológiát a kötet egyik szerkesztője, Nagy Gabriella mutatja be, az antológiából felolvas: Tóth Krisztina és Németh Gábor, a Mátyás, a király képregény-antológiát Hegedűs Márton grafikus-szerkesztő és Bayer Antal, a Magyar Képregénykiadók Szövetségének elnöke mutatja be.