Márquez mégis új regénnyel jelentkezik

.:wendy:. | 2008. május 09. |

Két évvel azután, hogy azt nyilatkozta, felhagy az írással, Gabriel Garcia Márquez mégis új könyvvel jelentkezik - számolt be a hírről a Guardian. Egy barátja elmondása szerint új regényének utolsó simításainál tart.

Dario Arizmendi a kolumbiai Caracol Rádió vezetője elmondta, hogy nemrégiben egy egész hétvégét tölthetett az íróval Mexikóban és tudomása szerint a könyv az év végén fog megjelenni, mivel Márquez már tényleg majdnem befejezte azt.A 250 oldalas regénynek még nincs címe, Márquez ezt a végére hagyta. "Írt egy első változatot, de az nem tetszett neki, majd egy következőt, és egy következőt, végül az ötödik változat már a végleges volt" - mondta Arizmendi. A Nobel-díjas szerző 2006-ban a spanyol La Vanguardia lapnak azt nyilatkozta, hogy abbahagyja az írást: "A múlt év volt az első év az életemben, amikor nem írtam egy sort se. Tapasztalt vagyok, meg tudtam volna írni akár egy egész regényt is könnyűszerrel, de az emberek észrevették volna, hogy nincs benne a szívem."

A most 81 éves szerző előző regényére tíz évet kellett várniuk a rajongóknak, a Bánatos kurváim emlékezete 2004-ben jelent meg, és a történet, amely egy 90 éves férfiról szól, aki a születésnapját egy kamaszlány szüzességének elvételével akarja ünnepelni, nem aratott maradéktalan sikert a kritikusok körébe. A Guardian kritikusa szerint "Ezek az emlékek nem melankolikusak, nem szomorúak, hanem inkább szánnivalóak és kiábrándítóak."