Mario Vargas Llosát ingyen osztják

Mario Vargas Llosát ingyen osztják

Valuska László | 2011. október 04. |

Ingyen osztják Bécsben a tavalyi irodalmi Nobel-díjas Mario Vargas Llosa egyik könyvét, és az eseményre a perui író is az osztrák fővárosba látogat.

Az Echo Medienhaus kiadó kezdeményezésére Bécsben tíz esztendeje minden évben kijelölnek egy úgynevezett bécsi ingyenkönyvet, amelyet 100 ezer példányban nyomtatnak és térítésmentesen osztogatnak szerte a városban. Idén a perui író A beszélő (El hablador) című, 1987-ben írt művére esett a választás. A könyv a perui őserdőben élő indiánok kultúrájával foglalkozik, és a Nobel-díjas író egyik legjelentősebb (magyarul is megjelent) műve.

A könyvosztás október 18-án indul a Hauptbücherei am Gürtel nevű könyvesboltban, a szerző és Michael Häupl főpolgármester jelenlétében. Bécsben tartózkodva a 75 éves író ellátogat iskolákba is, például felolvasást tart egy olyan gimnáziumban, ahol második idegen nyelvként a spanyolt tanulják.

Tavaly a kínai születésű, de két évtizede Franciaországban élő Dai Siejie Balzac és a kis kínai varrólány című világsikere volt a "bécsi ingyenkönyv", előtte többek közt Ruth Klüger, Toni Morrison és Johannes Mario Simmel egy-egy könyvét osztották ingyen.

(mti)