Már ekönyvben, javítva kapható A szürke ötven árnyalata

Valuska László | 2012. augusztus 08. |

Magyarul is kapható ekönyvben E L James regénye, amely a brit Amazon.com oldalon csúcstartó, 4 hónap alatt 4 millió példányban fogyott el, és a magyarországi sikerlistákat is jó ideje vezeti. Információink szerint ebben az Oroszlánkirály helyett már Kings of Leon van.

Az ekonyv.hu oldalon már kapható a Árnyalat-trilógia első kötete, amely az Amazonon jobban fogyott még a hetedik Harry Potter-könyvnél is. Az írónője, Erika Leonard Snowqueens Icedragon (magyarul kb. Hókirálynő Jégsárkánya) írói álnéven kezdett fanfiction írásba, a Twighlight elolvasását követően, 2009-ben. Ebből a Masters of the Universe című, nagy népszerűségű anyagból nőtte ki magát az Árnyalat-trilógia.

A kötetből világszerte már több mint 20 millió példányt értékesítettek. A korábban tévés szakemberként dolgozó, ma már E L James néven publikáló Erika Leonard valószínűleg maga sem reménykedett ilyen elsöprő sikerben. A történetet először egy kisebb, e-könyvekre és print-on-demandra szakosodott ausztrál kiadó, a Writer's Coffee Shop gondozásában jelentette meg, mivel a sikamlós részek miatt hagyományos kiadásra nem mert vállalkozni. A gyors siker hatására a Random House kiadója, a Vintage Books 1 millió dollárért vásárolta meg a kiadási jogokat.

A trilógia kötetei az amerikai papírkönyv és ekönyv toplisták első három helyét áprilisi megjelenésük óta vezetik. A BookScan szerint a kötetek a felnőtt fikciós irodalmi piac egészének 25%-át szerezték meg az elmúlt hetekben, ami példa nélküli. A Vintage-nél történt megjelenést követő hetekben 37 országban adták el a könyv jogait. A kiadó több mint 9.500.000 nyomtatott példányt nyomtatott ki az Egyesült Államokban, és állításuk szerint az ekönyv értékesítés sem marad el sokkal a papírfogyások mögött.

Az első rész némi késéssel a papírhoz képest már megjelent elektronikusan is magyarul, a magyar ekönyvpiaci viszonyoknak megfelelően, azaz tableteken, okostelefonokon és ekönyvolvasókon olvasható epubban és Amazon Kindle készülékével kompatibilis mobi formátumban is. A szeptember elejére várható folytatás már párhuzamosan jelenik meg ekönyvben a papírváltozattal.

Ráadásul most a kiadó, az Ulpius-ház jóvoltából aki megvásárolja A szürke ötven árnyalatát az ekonyv.hu-n, törzsvásárlói jogosultságot szerez, amellyel 25% kedvezményt kap a második és harmadik kötet, A sötét ötven árnyalata és A szabadság ötven árnyalata árából, amelyeket már a papírváltozattal egy napon vehet majd meg ekönyvben is.