Mán-Várhegyi Réka elnyerte az EU irodalmi díját

Mán-Várhegyi Réka elnyerte az EU irodalmi díját

.konyvesblog. | 2019. május 23. |

Fotó: Valuska Gábor

Mán-Várhegyi Réka az Európai Unió irodalmi díjának egyik nyertese - a díjazottak nevét a soros uniós elnökséget ellátó Románia kulturális minisztere, Valer-Daniel Breaz, valamint Narvacsics Tibor, kulturális ügyekért felelős biztos jelentette be Brüsszelben.

A tizennégy nyertes a következő:

Laura Freudenthaler (Ausztria), Piia Leino (Finnország), Sophie Daull (Franciaország), Mán-Várhegyi Réka (Magyarország), Beqa Adamashvili (Grúzia), Nikos Chryssos (Görögország), Jan Carson (Írország), Giovanni Dozzini (Olaszország), Daina Opolskaitė (Litvánia), Marta Dzido (Lengyelország), Tatiana Țîbuleac (Románia), Ivana Dobrakovová (Szlovákia), Haska Shyyan (Ukrajna) és Melissa Harrisson (Egyesült Királyság).

A díjat a kimagasló és feltörekvő irodalmi tehetségek elismerésére hozták létre, célját tekintve pedig ráirányítja a figyelmet az európai irodalom gazdagságára és sokszínűségére is. A díjra magyar részről három szerzőt, illetve művet terjesztettek fel (Mán-Várhegyi Rékát a Mágnesheggyel, Milbacher Róbertet a Léleknyavalyák című regényével és Szilasi Lászlót a Luther kutyáival). Az 5 ezer euróval járó díjat október elején adják át ünnepélyes keretek között Brüsszelben.

A Mágneshegy korábban a hét könyve is volt nálunk, a szerzővel ITT interjúztunk, a kötet borítójáról ITT írtunk.

Forrás: romania2019eu

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.