Hírek

Macskanyomok az évszázados papírokon

.konyvesblog. | 2013. április 07. |

Emir Filipović, a szarajevói egyetem PhD-hallgatója éppen a dubrovniki állami levéltárban kutakodott, amikor egy 15. századi olasz kézirat került a kezébe. Ez még annyira nem lenne izgalmas, az már inkább, hogy a lapokon egy macska tintás tappancsnyomai láthatók. Filipović lefotózta a könyvet, a kép pedig rögtön bejárta az internetet. Népszerűsége – a szarajevói hallgató szerint – valószínűleg annak köszönhető, hogy nagyon könnyen elképzelhető a jelenet, amikor annak idején a macska hirtelen felugrott az asztalra, és tintafoltosan átsétált a lapok felett. Arról nem is beszélve, hogy az emberek egy része a történelmet még mindig csak valami unalmas, poros tantárgynak gondolja, ami másról sem szól csak háborúról és politikáról. Ezek az emberek ugyanakkor elfelejtik, hogy „a múlt tele volt ’normális’ mindennapi eseményekkel”, akárcsak napjainkban, és egy ilyen fotó, mint a fenti a macskanyomokkal, „arra emlékeztet mindenkit, hogy a múltban élő emberek nem sokban különböztek tőlünk”.

Forrás: Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.