Less be az írók dolgozószobájába!

.konyvesblog. | 2012. július 30. |

Azt már sokszor megírtuk, hogy Margaret Atwood, kanadai írónő mennyire fontosnak tartja az olvasóival való kapcsolattartást, bőszen twitterezik, több közösségi projektben vesz részt. A saját vállalkozásában indított Fanado mellett a közelmúltban a Wattpad nevű közösséig olvasóplatformra regisztrált, ahol ingyenesen osztja meg a felhasználókkal a legújabb műveit.

A Fanado olyan mobilalkalmazás, amely egyébként amellett, hogy művészeknek kínál online eseményeket, a mezei olvasóknak, rajongóknak is lehetőséget ad, hogy közvetlen kapcsolatba kerüljenek az alkotókkal. A közvetlen kapcsolat nem egy twitter-szerű hírfolyamban merül ki, hanem például, ahogy azt a fent megnézhető videóban maga Atwood is elmondja, a Fanadóra feliratkozó felhasználók betekinthetnek az adott szerző jegyzetei közé is, videókon megnézhetik, hogyan dolgoznak, chatelhetnek is magával a művésszel, sőt akár egy különleges, valódi ajándékot is kaphatnak az írótól (például egy dedikált kéziratot Atwood készülő művéből). A Fanadóra már most közel kilencvenezer dollárt sikerült összegyűjteniük, és ahogy egyre többen csatlakoznak a projekthez, lesz egyre több befektethető pénz a vállalkozásba.

És, hogy mi ebben a jó az íróknak? Hát ugyanaz, ami a rajongóknak: a közvetlen és nem utolsó sorban szinte ingyenes kapcsolattartás. Így olyan könnyen és nem utolsó sorban a sok szerző számára fárasztó sajtóeseményeket megkerülve tudnak kapcsolatot tartani az olvasóközönségükkel. Maguk dönthetik el, hogy mennyit és hogyan mutatnak meg magukból és a munkájukból, valamint azok a szerzők is egy újabb be- és megmutatkozási lehetőséghez jutnak, akik esetleg nem tudják fedezni a drága marketingköltségeit a könyvük népszerűsítésének.