Lee Child a testvérének adja tovább Jack Reacher karakterét

Lee Child a testvérének adja tovább Jack Reacher karakterét

.konyvesblog. | 2020. január 21. |

Jack Reacher szerepében Tom Cruise

A 65 éves Lee Child úgy érezte, ideje visszavonulni a krimiírástól, legnépszerűbb sorozatát, a Jack Reacher-krimiket azonban nem akarta veszni hagyni, és azok folytatását a fivérére, Andrew Grantre bízta. (Csak a tények kedvéért: a Lee Child egy szerzői álnév, az írót valójában James Dover Grantnek hívják, és összesen négyen vannak testvérek, négy fiú, Andrew nevű öccse pedig szintén thrillerekben utazik.) Lee Child évekig azon morfondírozott, hogy ha eljön majd az ideje, akkor milyen véget érjen Jack Reacher, végül nem nyírta ki leghíresebb szereplőjét, hanem a testvérére bízta, hogy ő írja majd tovább az egykori katonai rendőr kalandjait.

Viszonylag ritka, hogy egy karakter vagy sorozat családon belül maradjon, és nem is minden író akarja a végtelenségig elnyújtani szereplője sorsát. Jo Nesbo például már többször világossá tette, hogy Harry Hole nem fog örökké élni. Öt éve ezt mondta a Könyvesblognak:

„Amikor a Vörösbegyet írtam, akkor kidolgoztam egy teljes történetszálat Harrynek. Még nem értünk ennek a végére, még van benne pár regény, de nem árulom el, hogy mennyi. Azt mindenesetre kijelenthetem, hogy egyszer be fogom fejezni, és ha vége, akkor teljesen vége lesz. Egészen biztosan nem fog úgy visszatérni, mint néhány más regénykarakter.”

A tavaly elhunyt Andrea Camilleri szintén tudta, milyen véget szán Montalbano felügyelőnek, hiszen már jó másfél évtizeddel korábban megírta az utolsó regényt, amelyet a palermói kiadója irodájában tartottak. „Ha már elegem lesz belőle vagy nem leszek képes továbbírni, akkor megmondom a kiadónak, hogy publikálja a könyvet” – nyilatkozta egyszer az író, aki világossá tette azt is, hogy az utolsó könyvben végleg leszámol hősével, és nem lesz visszatérés.

Persze vannak, akik ipari mennyiségben ontják magukból a könyveket, és erre egyedül nem is lennének képesek. A legtöbbet kereső írók listáját vezető James Patterson például nem is titkolja, hogy társírókkal dolgozik: ez a gyakorlatban általában úgy történik, hogy Patterson ír egy 50 oldalas sorvezetőt, a vele dolgozó írók ezt fejezetekre bontják, kidolgozzák. A kész szöveget Patterson még javítja, ha kell, az írókat pedig saját zsebből kifizeti. Wilbur Smith is kooperál másokkal, aminek az a legfőbb oka, hogy saját bevallása szerint képtelen olyan ütemben papírra vetni a könyveket, ahogyan azt a rajongók elvárnák tőle.

Persze akad olyan is, amikor a folytatás hatalmas hullámokat vet. Stieg Larsson Tetovált lány-sorozatát például David Lagercrantz folytatta, aki a jogokat kezelő családdal (Larsson apjával és testvérével) állapodott meg erről. Az író egykori élettársa, Eva Gabrielsson viszont a kezdetek kezdete óta kritizálta a döntést, és azt mondta, Larsson nagyon szomorú és dühös lett volna emiatt, mivel soha senkinek nem engedte meg, hogy az irodalmi szövegeihez nyúljanak.

Lee Child mindenesetre most azt nyilatkozta, hogy bár nagyon szerette volna, ha folytatni tudja a Jack Reacher-sztorikat, de a koránál fogva már nem érzi képesnek magát erre. A következő könyveken a fivérek még együtt dolgoznak majd, utána pedig Lee Child teljesen átadja az írói stafétabotot az öccsének. Mindez nem jelenti azt, hogy Lee Child elfoglaltság nélkül maradna, hiszen idén beválogatták a Booker-díj zsűrijébe.

Forrás: Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.