Larsson családja jótékonykodik a Tetovált lány bevételeiből

.:wendy:. | 2011. január 24. |

Stieg Larsson fivére visszautasítja, az elhunyt világhírű szerző élettársának vádját, hogy a család az utolsó pennyig hasznot akar húzni Larsson örökségéből és posztumusz sikeréből.

Egy múlt pénteki svéd tévéshowban Joakim Larsson bejelentette, hogy apjával a Larsson könyveiből befolyó mintegy 250 millió koronás (38 millió dollár) bevétel nagy részét jótékony célra ajánlják fel. Elmondása szerint nem is gondolkodtak azon, hogy mennyit tartsanak meg belőle.
Eva Gabrielsson, aki több mint harminc évig volt Larsson élettársa, viszont azt mondja a család ki akarja árusítani az író örökségét. Gabrielsson semmit sem örökölt Larsson után, mert nem voltak házasasok és az író nem hagyott végrenedeletet.
Mint arról korábban beszámoltunk, az író özvegyének saját könyve, amelyben Larssonnal közös életüket mutatja be ezen a héten jelenik meg Svédországban.

Gabrielsson tulajdonában van még ezen kívül Larsson Tetovált lány-sorozatának utolsó, eddig kiadatlan része is, de mivel nem az övék a jogok, nem jelentetheti meg. Ennek ellenére nem hajlandó átadni a kéziratot Larsson családjának. “Már így is annyi pénzük van, kell lennie valami határnak” - mondta Gabriellson ugyanebben a tévéműsorban pénteken. “Hány bőrt akarnak még lehúzni róla?

Joakim Larsson Gabrielsson vádjaira csak annyit mondott: “Nincsenek Larssonos kávésbögrék és pólók, az ügyvédeink minden ilyet megakadályoznak. Taiwanban operettet akartak csinálni a Tetovált lányból, de ezt sem engedélyeztük.” A Larsson könyveiből és a belőlük készülő filmekből befolyó bevételek olyan ügyeket és szervezeteket fognak támogatni, amelyek fontosak voltak Larsson számára, ilyen volt például az antirasszista Expo magazin, aminek Larsson is dolgozott.

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!