Ladik Katalint díjazta Yoko Ono

.konyvesblog. | 2016. augusztus 22. |

katalin-ladik2.jpgLadik Katalin az egyike annak a négy művésznek, akiket a japán művész, békeaktivista, Yoko Ono idén a Lennon Ono Grant for Peace békedíjjal ismert el. Ono 2002-ben alapította a díjat néhai férje, John Lennon emlékére.

Az ötezer dollárral járó díjat Ladik mellett 2016-ban a botrányairól (is) ismert kínai művész-aktivista, Ai WeiWei, a dán-izlandi Olafur Eliasson és a brit-indiai Anish Kapoor vehette át. Ono egyik díjazottra sem akar címkéket aggatni azáltal, hogy leírja a munkásságukat, mert a kézzelfogható művészetüknél sokkal többet adtak a világnak, és szerinte megmutatják a kreativitás, a hit és a világba vetett remény igaz útját.  

Ladik Katalin Újvidéken született 1942-ben. A hatvanas-hetvenes évek kelet-európai neoavantgárdjának meghatározó alakja, „performer, színésznő, költő, író, képzőművész, aki a hatvanas évek Jugoszláviájában, egy kulturálisan meglehetősen szabad, Nyugatra nyitott, izgalmasan burjánzó, mégis represszív közegben indult,  Újvidék eleven, máig ható szellemi atmoszférájában. Ladik Katalint színházi előadásokkal, performanszokkal, hangköltészeti művekkel, hangjátékokkal ismerték meg Jugoszláviában, Magyarországon és Európában is elsősorban, de közben kollázsai (vizuális verseknek nevezi ezeket), előadásainak fotódokumentációi a képzőművészet kontextusában értelmezendő, nagyon erős anyagok. Műveiben központi szerephez jut a nőiség, a női szerep, a test. Attitűdje, feminista megközelítése új és nagy jelentőségű volt a térségben” – írja róla az Artportal.

f9162598-78ab-4583-9525-4b6597d1e54c-1024x683.jpg(kép forrása)

Ladik a 2016-os Göteborgi Könyvvásáron bemutatta Tranzit Zoon című performanszát, "az emberről, akit, ha kerítéssel választanak el a világtól, fokozatosan állattá válik", utalva ezzel a magyar kormány menekültpolitikája. 

Eddig tizenhét önálló kötetet publikált, legutóbbi verseskötete, A víz emlékezete idén jelent meg a Kalligramnál. 

Ladik Katalin: A víz emlékezete

Kalligram, 2016, 144 oldal, 2500 HUF

 

A kétévente odaítélt elismerést korábban megkapta többek között Izland, a Pussy Riot, Lady Gaga és az Orvosok Határok Nélkül nevű nemzetközi segélyszervezet is. A díjat október 9-én, John Lennon születésnapján adják át Reykjavíkban. Az izlandi Videy szigetén Lennon halálának napjáig, vagyis december 8-ig ismét kigyullad majd az Imagine Peace Tower, a fényemlékmű, amit Ono 2007-ben alkotottLennon tiszteletére.

Forrás: Imaginepeace.com