Külön listán a Clarke-díjra esélyes nők

.konyvesblog. | 2014. január 20. |

Idén Margaret Atwood is esélyes a Clarke-díjra (forrás)

Miután tavaly csak férfiak kerültek fel az Arthur C. Clarke-díj rövidlistájára, a szervezők az idén nem feledkeztek meg róla, hogy bizony nők is írnak sci-fit, mégpedig nem is rosszul.

Tavaly kizárólag férfiak versenghettek az adott év legjobb sci-fi regényének kiosztandó Arthur C. Clarke-díjért, idén pedig a szervezők azzal próbálták kiköszörülni a csorbát, hogy egy teljesen külön listát indítottak a női szerzők számára.

Korábban az volt a gyakorlat, hogy még a rövidlista közzététele előtt az összes nominált regény címét nyilvánosságra hozták, ezúttal azonban két lista lesz, és az első annak a 33 női szerzőnek a nevét tartalmazza, akik eséllyel indulnak a Clarke-díjért.

Persze nincs rá semmi garancia, hogy ezek közül bármelyik is felkerül majd az áprilisban publikálandó rövidlistára, a mezőnyt mindenesetre olyan nevek erősítik, mint Margaret Atwood (MaddAddam) vagy Lauren Beukes (The Shining Girls). 2013-ban a díjra összesen 82 pályamű érkezett, a tavalyi díjat Chris Beckett nyerte.

Forrás: Guardian

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.